Blokování hazardních webů může zdražit internet, tvrdí doménové sdružení

Jakmile vejde příští rok v platnost zákon o hazardu, který umožňuje blokování vybraných internetových stránek, bude následovat výrazné navýšení nákladů poskytovatelům internetového připojení. A to může vést ve svém důsledku k tomu, že lidé budou platit za internet více. Alespoň tak to vidí doménové sdružení CZ.NIC. Návrh nyní leží na stolech senátorů, kteří by ho měli projednat na konci května.

Zákon o hazardu sice nijak nevyčísluje, jaký bude pro poskytovatele internetu celkový finanční dopad nové normy, samotné firmy jej ale odhadují až na jednu miliardu korun. CZ.NIC upozorňuje na to, že by to mohlo být obzvlášť pro menší společnosti v regionech likvidační.

„Náklady na sofistikované blokování vybraných webových stránek budou pro poskytovatele internetového připojení mnohem vyšší než ukládání provozních a lokalizačních údajů. Ty se přitom pohybují kolem 200 milionů korun ročně. V případě zákona o hazardních hrách se tak jen u poskytovatelů připojení k internetu může jednat o stovky milionů až miliardu korun,“ dodal technický ředitel internetového sdružení NIX.CZ Adam Golecký.

Takto vzniklé náklady ale přitom stát provozovatelům nenahradí. „Pakliže parlament schválí takovýto zákon, pak půjde o plnění zákonné povinnosti a poskytovatelé internetového připojení musí tyto náklady nést sami, respektive, dá se očekávat, že se zvýšené náklady promítnou do ceny služby internetového připojení,“ uvedla partnerka advokátní kanceláře Taylor Wessing Praha Karin Pomaizlová.

Praktický účinek nulový

Výkonný ředitel CZ.NIC Ondřej Filip zase upozorňuje na to, že systém, který umožňuje, aby o blokování vybraných stránek rozhodoval úředník ministerstva financí, nemá v Evropě obdoby.

Navrhovaný způsob regulace nedokáže zamezit přístupu účastníků k předmětným stránkám, a tudíž nesplní deklarovaný cíl. Navíc náklady na blokování se mohou ve svých důsledcích promítnout do cen účtovaných spotřebitelům za poskytnuté služby.
Jaromír Novák
předseda Českého telekomunikačního úřadu

Navržené opatření umožňující blokování webových stránek zároveň podle Filipa nebude funkční. Obejít ho mohou jak provozovatelé hazardních serverů, jimž stát dává 15 dnů, aby přesunuli obsah na jinou adresu, tak uživatelé, kteří mohou využít celé řady jednoduchých možností, včetně oblíbených aplikací v mobilních telefonech nebo použití takzvané virtuální privátní sítě (VPN).

Filip: Náklady nebudou jedna miliarda, ale spíše víc miliard (zdroj: ČT24)

Blokaci by se navíc zcela vyhnuly aplikace pro mobilní zařízení, které nevyužívají webový prohlížeč.

Bianko šek pro finance?

Legislativní změna, která již prošla Poslaneckou sněmovnou a o níž senátoři budou hlasovat 25. května, obsahuje podle poskytovatelů i další riziko.

Návrh zákona sice hovoří o blokaci stránek zahraničních provozovatelů sázkových kanceláří, kteří nemají licenci pro podnikání v České republice, je však napsán tak obecně, že vystavuje ministerstvu financí bianko šek k využití proti jakékoli internetové stránce. To by umožnilo cenzurovat provozovatele nepohodlných internetových stránek. 

Zatím se ale zdá, že by měl návrh projít Senátem v nezměněné podobě. Ve středu mu ho doporučil ústavně právní výbor. Rozhodl tak navzdory snahám některých senátorů zrušit nebo alespoň omezit právě onu možnost blokovat webové stránky na základě seznamu určeného ministerstvem financí.