Pracovní úřady mohou brzy zahltit horníci

Nezaměstnanost v dubnu v Moravskoslezském i Olomouckém kraji klesla. Podle odborníků za tím stojí oživující se ekonomika. Už za několik týdnů ale zamíří na úřad práce první propuštění horníci. Tisícovka z nich by práci mohla najít v automobilovém průmyslu.

Například v Brance u Opavy vyrábějí zámky, autozvedáky a bezpečnostní prvky na auta. Přijmout by mohli takřka ihned desítky pracovníků. Potřebují svářeče, obráběče, nástrojáře. Podobně je na tom i dalších jedenáct automobilových firem v regionu.

„Jednali jsme zhruba s jedenácti firmami, nicméně na valné hromadě se k projektu přihlásilo všech 74 členů autoklastru v Ostravě,“ uvedl majitel společnosti Brano Group Pavel Juříček, který je zároveň zástupcem regionálního automobilového klastru. Klastr má podle Juříčka kromě připraveného rekvalifikačního programu pro horníky vytipovány i lokality, které by mohly absorbovat prvních 1000 osob

Autoprůmysl nabízí horníkům práci (zdroj: ČT24)

Aleš Tengler pracuje na slévárně už 16 let. I tady jsou připraveni přijmout a zaměstnat několik lidí z šachet. „Přivítáme silné chlapy. Na jednotlivé pozice si je sami zaučíme, není to nic složitého,“ podotkl.

Plány automobilek a dalších firem však může zkřížit zdravotní stav horníků. Část z nich kvůli tomu zřejmě rekvalifikovat vůbec nepůjde. Do automobilových firem v Opavě, v Novém Jičíně, Kopřivnici nebo Karviné tak zřejmě nastoupí ti mladší. A zdravější. I proto by bývalým horníkům měly pomoci například dřívější odchody do důchodu a také speciání sociální programy.

Podle ředitelky Úřadu práce ČR Kateřiny Sadílkové by propuštění horníci bez zaměstnání měli nárok nejen na podporu, ale pokud by dojížděli za prací, mohli by dosáhnout také na takzvaný příspěvek na mobilitu. Zaměstnanci OKD, kteří využijí jiné pracovní nabídky, by měli po dobu tří let dostávat také takzvaný vyrovnávací příspěvek ve výši sedmi a osmi tisíc korun. A pomoc pro propuštěné chystá vláda i ve spolupráci s podnikem Diamo. 

Ročně by takové výdaje mohly činit kolem 300 milionů, celkově by se do roku 2021 mělo vyplatit na zvláštních podporách asi 1,2 miliardy. Podobné nařízení o příspěvcích vydala vláda už před patnácti lety při útlumu hnědouhelného hornictví. Tehdy se dávka 5280 korun vyplácela maximálně 30 měsíců.