Český průmysl v březnu zpomalil meziroční růst, klesá i exportní výkon

Průmyslová výroba v České republice v březnu zpomalila meziroční růst na 0,6 procenta z únorových 5,6 procenta, vyplývá ze zveřejněných údajů Českého statistického úřadu. Oproti únoru očištěná průmyslová produkce vzrostla o 1,4 procenta, nových zakázek ale meziročně ubylo. To je podle ekonomů varovný signál, podobně jako slabší údaje exportní dynamiky.

Horší meziroční číslo český průmysl vykázal naposledy v listopadu 2014, kdy výroba o 0,6 procenta klesla. Za celé první čtvrtletí průmyslová produkce meziročně vzrostla o 2,4 procenta.

Březnový údaj za průmyslovou výrobu tak podle analytiků ukazuje, že průmysl sice nadále roste, jeho dynamika však postupně slábne. „To je výsledek jak méně příznivého vývoje v zahraniční, který se promítá ve slabší zahraniční poptávce, ale i efektu vysoké srovnávací základny minulého roku. Tuzemský průmysl tak v letošním roce zvolní a jeho meziroční dynamika dosáhne kolem tří procent. To je sice ve srovnání s 4,5% růstem v roce 2015 slabší údaj, v kontextu současného nejistého zahraničního vývoje by se však nadále jednalo o příznivý výsledek,“ konstatuje hlavní ekonom pro ING Bank Jakub Seidler.

Hanák: Pokud jde o průmysl, jsem optimista (zdroj: ČT24)

Březnová bilance zahraničního obchodu dosáhla pak stejně jako v únoru přebytku 22 miliard korun. Z meziročního pohledu byla bilance o čtyři miliardy vyšší, to je však do velké míry dáno meziročním zlepšením bilance minerálních paliv z titulu nižších cen ropy. Export v březnu totiž meziročně poklesl o 2,6 procent, import pak o čtyři procenta.

Data o průmyslových objednávkách a exportním výkonu za březen tak lze vnímat jako varovně vztyčený prst.
Radomír Jáč
hlavní ekonom Generali Investments CEE

„Horší meziroční dynamika jde však také na vrub počtu pracovních dní, nicméně poprvé od poloviny roku 2013 meziročně poklesl tuzemský export do Německa, a to o 2,5 procent. Slabší údaje jsou sice také způsobeny jako u řady dalších ukazatelů vysokou srovnávací základnou z minulého roku, zpomalující zahraniční poptávka je však v údajích ze zahraničního obchodu vidět nejvýznamněji,“ dodává Seidler.

Dobrá zpráva pro české výrobce a exportéry: Počet německých objednávek roste

Za dobrou zprávu však analytici považují aktuálně zveřejněná data o německých průmyslových objednávkách. Objednávky v německém zpracovatelském průmyslu v březnu vzrostly bezmála o dvě procenta a růst vykázaly i za celé letošní první čtvrtletí. Růst německých objednávek je dobrou zprávou i pro české výrobce a exportéry.

To zdůraznil i prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák, proto se označil za optimistu. Domnívá se rovněž, že „budeme muset lidi dovézt, i když s tím mají odbory problém“. Za hlavní země, odkud by mohli noví pracovníci přijít, označil Ukrajinu, Bělorusko, možná i Moldavsko. 

„Zde je nicméně namístě připomenout, že průzkumy o vývoji globální průmyslové aktivity a obchodu dávají za první měsíce letošního roku smíšené výsledky, což poněkud snižuje očekávání ohledně růstu aktivity i mezi průmyslovými výrobci v samotném středoevropském regionu, jak ukázaly minulý týden zveřejněné průzkumy sentimentu (PMI) za měsíc duben. Slabší vývoj nových objednávek je totiž patrný nejen v tuzemském průmyslu, ale také u zpracovatelů v Maďarsku a Polsku. Ostatně, Maďarsko reportovalo slabá data o průmyslové výrobě minulý pátek,“ připomíná hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

obrázek
Zdroj: ČT24

Start do druhého čtvrtletí letošního roku tak není podle analytiků v tomto ohledu zrovna nejlepší a pro výkon zpracovatelského průmyslu ve středoevropském regionu bude do dalších měsíců klíčové, jak si povede průmyslová aktivita a obchod na globální úrovni. „Oživení tempa růstu průmyslové výroby v USA, Číně a především pak v eurozóně, by bylo velmi žádoucí,“ dodává Jáč.

Tahounem průmyslu byla opět auta

K letošnímu březnovému růstu průmyslu opět přispěla hlavně výroba aut, pomohla i oblast tisku a rozmnožování nahraných nosičů a také produkce dalších dopravních prostředků. Výroba klesla v chemickém průmyslu a hutnictví.

Hodnota nových zakázek ve vybraných odvětvích v březnu meziročně klesla o 1,4 procenta, když ze zahraničí se snížily o 1,3 procenta a z Česka o 1,6 procenta. Nové zakázky vzrostly pouze v automobilovém průmyslu.

Tržby z průmyslové činnosti meziročně klesly o 1,6 procenta. Vzrostly u přímého vývozu průmyslových podniků, ale domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, klesly.

V průmyslových podnicích s 50 a více zaměstnanci v březnu přibylo 3,5 procenta pracovníků. Jejich průměrná hrubá mzda se zvýšila o 5,1 procenta na 29 891 korun.

Přebytek obchodu s cizinou v březnu vzrostl na téměř 22 miliard korun

Obchod se zahraničím skončil v březnu přebytkem 21,7 miliardy korun, který byl meziročně o čtyři miliardy vyšší. Dařilo se zejména obchodu se stroji a dopravními prostředky, kde přebytek vzrostl o 6,4 miliardy korun, vyplývá z předběžných údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem. Vývoz českých exportérů meziročně klesl o 2,5 procenta, dovoz se snížil o 4,1 procenta.

Březnový výsledek příznivě ovlivnilo také snížení schodku v obchodu s minerálními palivy o 2,8 miliardy korun. Nepříznivý vliv měl naopak nižší přebytek obchodu s průmyslovým spotřebním zbožím a s polotovary a materiály.

obrázek
Zdroj: ČT24

Stavebnictví v březnu zrychlilo meziroční pokles, nejvíce od poloviny roku 2013

Stavebnictví v České republice v březnu zrychlilo meziroční pokles na 12,5 procenta po únorovém snížení produkce o 2,3 procenta, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. Klesla produkce pozemních i inženýrských staveb. Ubylo také zahájených i dokončených bytů. Za celé 1. čtvrtletí stavební produkce meziročně klesla o 8,8 procenta.

Aktuální meziroční pokles za březen i za celé čtvrtletí je nejvýraznější od poloviny roku 2013. Meziroční pokles v březnu činil po očištění od vlivu počtu pracovních dnů 11,4 procenta. Snížení produkce oproti letošnímu únoru dosáhlo po očištění od sezonních vlivů 5,1 procenta. Sezonně očištěná čtvrtletní produkce, která činila 7,3 procenta, byla v porovnání se 4. čtvrtletím 2015 o 1,4 procenta vyšší.

Lepší únorový výsledek ovlivnilo mimo jiné posílení v oblasti inženýrských
staveb. V březnu ale i v tomto oboru zaznamenali statistici propad, a to oproti loňsku o 13,5 procenta. Hlavní podíl na celkovém březnovém poklesu mělo podle statistiků pozemní stavitelství, kde se produkce snížila o 12,2 procenta. Počet zahájených staveb bytů meziročně klesl o 16,7 procenta na 1667, množství dokončených kleslo o 5,4 procenta na 2274.