Mládek: Přidaná hodnota českého exportu pokulhává

Český export má velký objem, i přesto ale jeho přidaná hodnota pokulhává. Především porovnání s Německem je pro Česko alarmující, myslí si ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Důvodem je podle něho i nedostatečná aplikace vědy a výzkumu do průmyslové praxe.

„To mi dělá starost, tam jsme se zas tak moc daleko neposunuli. Ne, že by se nedělalo vůbec nic, ale pořád to nefunguje správně, a to je absorpce vědy a výzkumu do průmyslové praxe a obecně do ekonomiky. To je to, co dělá tu přidanou hodnotu,“ dodal Mládek.

Vývoz tuzemských firem v loňském roce stoupl o 7,2 procenta na rekordních 3,89 bilionu korun, z toho export do Německa vzrostl o 8,7 procenta na 1,26 bilionu korun. Díky tomu je Německo nadále nejdůležitějším partnerem, podíl na českém vývozu a dovozu se snížil. Export je ovlivněn skutečností, že polotovary vyrobené v ČR jsou v Německu použity na produkci, která je následně exportována na další trh.

Podpora vzdělání kvůli volným místům

Mládek by rád podpořil mnohem více možnost technického vzdělání. „Když třetinu HDP dělá průmysl, potřebujeme adekvátní nabídku pracovní síly, která se zjevně s poptávkou nepotkává,“ dodal ministr. Chce tím také ovlivnit nezaměstnanost, ta je sice v Česku nejnižší v rámci Unie, ale volných je sto tisíc míst, na které chtějí čeští podnikatelé dovézt pracovníky ze zahraničí.

Podíl exportu do zemí EU se loni zvýšil na 83 procent, v roce 2013 byl 81 procent. Podle ministra jsou za tím dva důvody. „Co se týče obchodu, EU funguje daleko lépe, než to vypadá z denních zpráv,“ řekl. Druhým důvodem je podle něj propad exportu do tradičních destinací na Blízkém východě, do Ruska a na Ukrajinu. Zastavil se také růst exportu do Turecka.