O zemědělky není zájem. Zbývá jich jen 21

Zatímco před pěti lety bylo v České republice pětatřicet středních zemědělských škol, v současnosti jich je jednadvacet. Ředitel přerovské školy Pavel Horký navíc uvedl, že letos obdrželi vůbec nejméně přihlášek v historii.

Bylo jich o třetinu méně než v minulém roce. A to i přesto, že vedení školy podniklo rozsáhlou reklamní kampaň. Škola se přitom podle Horkého prezentovala v novinách, na burzách i v kabelové televizi.

Českému zemědělství přitom už teď chybí agronomové a zoologové. Agrárníci jsou přesvědčeni, že to pro celé odvětví může znamenat krizi. „Nedostatek zaměstnanců bude až trojnásobný,“ potvrzuje Jaroslava Nekvasilová z Agrární komory ČR. „Profese jako je agronom nebo zootechnik jsou výrazně nedostatkové už teď,“ dodala.

Soumrak nad zemědělskými školami (zdroj: ČT24)

O práci v zemědělských podnicích přitom není nouze. Například v Kokorách na Přerovsku aktuálně hledají absolventa k telatům. Marně. „Vyzkoušeli si to dva uchazeči. Vzdali to s tím, že je to pro ně náročné a těžké,“ poznamenal vedoucí Zemědělského družstva Kokory Vladimír Lichnovský.

Studenti, kteří navštěvují zemědělské školy, jsou podle svých slov špatně vnímáni mezi svými vrstevníky. „Myslí si, že jsem musela jít sem, protože jsem měla špatné známky,“ říká studentka přerovské zemědělky Liliana Mitričová.

Na školu nastoupila loni. Dostala se i na gymnázium, miluje ale koně a v rámci výuky může pracovat v hřebčíně. Povinná praxe jí nevadí. Je ale spíše výjimkou, protože podle učitelů právě práce v terénu nebo se zvířaty dnešní mládež nejvíce odrazuje.

„Je tady řada dívenek, které jsou zvyklé, že přijdou, koně mají nachystané, svezou se, slezou z koně, lokaj se o něj postará a ony si myslí, že takhle funguje chov koní nebo jezdectví,“ sdělil učitel Jaroslav Indrák ze Střední školy zemědělské v Přerově.

Jeho škole se nepodařilo nalákat studenty ani na novou farmu. Ta vznikne v září na 180 hektarech. Podobné jsou jen v Plzeňském kraji. Studenty nezaujalo ani to, že zemědělka nakoupí moderní techniku, na kterou letos hejtmanství přispěje třemi miliony korun.