Trh s pojištěním rostl, ubývá ale životních pojistek

Jedlička: Češi jsou dlouhodobě nejvíce zvyklí na neživotní pojištění (zdroj: ČT24)

Pojišťovny vybraly v prvním čtvrtletí na pojistném 31,1 miliardy korun. Je to mírný meziroční růst o 1,3 procenta. Propad zájmu ale zaznamenaly životní pojistky, jejichž počet klesl o 3,4 procenta. Nejdynamičtějším odvětvím mezi neživotními pojistkami je havarijní pojištění.

V oblasti životního pojištění se počet aktivních smluv snížil o více než 200 tisíc a počet nově uzavíraných smluv nadále klesá výrazným tempem. „Situace, kdy je ukončeno 800 tisíc smluv a ve stejném období jich je sjednáno 600 tisíc, není při existenci 5,7 milionu aktivních smluv dobrá a neodpovídá zdravému vývoji produktu, který je konstruován jako dlouhodobý,“ uvedl ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek.

„Vysvětlujeme si to několika vlivy. Jednak je to klesajícími výnosy v rámci finančního trhu, kdy investiční složka životního pojištění se dostává pod určitý tlak. Vliv určitě měly i daňové změny,“ řekl analytik z asociace Petr Jedlička.

„Trh životního pojištění prodělal šok. Nekonečná diskuse o regulaci v parlamentu, nepochopitelné legislativní přílepky upečené na poslední chvíli a mediální tlak regulační lobby způsobil, že klienti začali od produktů životního pojištění couvat,“ vysvětlil ředitel společnosti Chytrý Honza Jiří Paták. Negativní dopad bude mít tento trend hlavně na pojišťovny. Zmrazení, nebo dokonce zhroucení trhu s životním pojištěním přinese podle něj vysoká rizika i spotřebitelům, kteří nebudou zajištěni proti rizikům.

Šéf asociace přesto věří, že postupně dojde k obratu, ať už díky rostoucí finanční gramotnosti občanů, přijatým samoregulačním opatřením pojišťoven nebo následkem aktuálně projednávané regulace provizí, která pozitivně změní motivaci zprostředkovatelů.

Zájem o havarijní pojištění

Předepsané pojistné za veškeré životní pojištění v 1. čtvrtletí dosáhlo objemu 11 miliard korun. V neživotním pojištění činilo za první čtvrtletí 20,1 miliardy korun. Zlepšení je srovnatelné s růstem dosaženým za celý rok 2015. Povinné ručení stouplo o 1,9 procenta, což odpovídá tempu roku 2015. Havarijní pojištění svůj růst nadále zrychluje z 6,1 procenta na aktuálních 9,2 procenta.

„Vzhledem k tomu, že meziročně stoupl počet havarijně pojištěných vozidel o více než osm procent, je vývoj předepsaného pojistného způsoben zejména tím, že si motoristé začali více uvědomovat rizika a svá vozidla více pojišťují,“ vysvětlil Matoušek.

Příznivý vývoj ekonomiky se odráží i na vývoji v pojištění podnikatelských rizik, kde byl meziroční nárůst o 3,8 procenta.