RWE vykázala v Česku vyšší tržby i zisk, těžila z organizačních změn

Energetické skupině RWE vzrostl loni v Česku meziročně zisk po zdanění o 6,4 procenta na 7,9 miliardy korun. Tržby stouply o 8,6 procenta na 47,2 miliardy korun. Mluvčí RWE Martin Chalupský řekl, že se na výsledcích projevila nedávná restrukturalizace skupiny v Česku a o něco studenější zima, než byla předchozí.

Reorganizací firma prošla v roce 2013, kdy mimo jiné prodala provozovatele tuzemských plynovodů Net4Gas a mimo skupinu vyčlenila velkoobchod s energiemi. Veškeré aktivity RWE v oblasti distribuce zemního plynu se pak reorganizovaly v rámci společnosti RWE Grid Holding.

V loňském roce se nám pozitivní efekty z nedávné restrukturalizace poprvé naplno projevily. Svůj klíčový vliv měly i úsporné interní programy, které skupina RWE v ČR realizovala v letech 2013 a 2014.
Martin Chalupský
mluvčí RWE

Skupina dále uvedla, že loni investovala přes 4,5 miliardy korun, meziročně o 8,4 procenta více. RWE v ČR rostly i prodeje zemního plynu koncovým zákazníkům. Dodala jim ho 32,8 terawatthodin (TWh), o osm procent meziročně více. Meziročně naopak klesl prodej elektrické energie. Firma loni zákazníkům dodala 1,39 TWh elektřiny, o 6,1 procenta méně než v roce 2014.

„V příštích letech očekáváme, že se dále pozitivně projeví naše další aktivity jako podpora instalací nových plynových kotlů, nabídka řešení fotovoltaiky na rodinných domech nebo rozvoj stlačeného zemního plynu (CNG),“ dodal Chalupský.

Na rozdíl od české části RWE se mateřské firmě nedařilo. V uplynulém roce hospodařila německá energetická skupina RWE s čistou ztrátou 200 milionů eur (5,4 miliardy korun). Za nečekaně špatným výsledkem je snížení hodnoty elektráren v Británii a v Německu. Analytici čekali, že firma bude v zisku. RWE také uvedla, že za loňský rok nevyplatí dividendu. 

Vydáno pod