Více než 60 procent nebezpečných výrobků v EU pochází z Číny. Situace se nelepší

Požární hlásiče, které nerozpoznají požár, prapodivné hračky nejasného původu a výrobního složení, ale také chemické riziko představující nekvalitní kožené rukavice vyrobené v ČR a nahlášené ze Slovenska. To je několik příkladů nebezpečných výrobků, na které loni upozornil Evropský systém varování. Celkem přišlo 2017 upozornění. Česko ostatní země upozornilo na 109 výrobků a v 18 případech navíc na českém trhu našlo výrobky, před nimiž varovaly jiné státy.

Podobné výrobky nejčastěji – v 62 procentech případů – pocházejí z Číny, uvedla komisařka Evropské unie pro spravedlnost, ochranu spotřebitelů a rovnost mužů a žen Věra Jourová. Podle Evropské komise je zásadním problémem zvyšující se podíl nekvalitního zboží koupeného přes internet od prodejců mimo unijní území.

Loni systém včasného varování pro nebezpečné nepotravinářské výrobky (RAPEX) umožnil členským zemím na varování reagovat – tedy produkt stáhnout z trhu – ve 2745 případech, započítány jsou reakce několika zemí na stejné upozornění. 

Výrobky původem z EU tvoří 15 procent oznámených případů.

Mluvčí ČOI Fröhlich: Inspekce loni nahlásila 57 výrobků (zdroj: ČT24)

Nejčastějším rizikem byla chemická závadnost výrobků

Hlavními kategoriemi výrobků, kde musely členské země EU reagovat, byly hračky (27 procent) a oděvy, textilie a módní výrobky (17 procent), tedy stejné kategorie jako v roce 2014. Nejčastěji oznamovaným rizikem byla chemická závadnost výrobků (25 procent), následovaná nebezpečím úrazu (22 procent), které bylo o rok dříve na místě prvním.

Trvající vysoký podíl čínských výrobků – předloni to bylo kolem 64 procent – je důvodem, proč eurokomisařka Jourová v červnu zamíří do Číny. Podobnou zkušenost s čínským zbožím mají podle ní také Spojené státy.

Nejsem spokojená. Do Číny jedu i proto, abych se dohodla na konkrétních opatřeních.
Věra Jourová
eurokomisařka pro spravedlnost, ochranu spotřebitelů a rovnost mužů a žen

Evropská unie má s Čínou v této oblasti už existující dohody. Dosud se čínská strana zabývala 11 540 evropskými upozorněními, reálně ale reagovala jen na 3748 z nich. V některých případech sami čínští experti nebyli schopni ve své zemi dohledat reálný původ do EU dovezených produktů, poznamenala Jourová. 

Při loňské tiskové konferenci na stejné téma eurokomisařka uvedla, že se EK snaží tlačit na čínské orgány, které mají pod sebou kontrolu trhu, aby činily preventivní opatření, aby produkty nešly vůbec z Číny a už vůbec ne do Evropy. Uvedla tehdy, že pokud se situace nezlepší, „budeme muset přijít s tvrdším opatřením“. 

Mluvčí České inspekce Jiří Fröhlich uvedl, že ČOI loni do systému nahlásila 57 výrobků. Zároveň varoval před anonymními produkty, například u hraček. Při internetovém nákupu pak doporučil vybírat z nabídky ověřených e-shopů z Česka či EU nebo aspoň u těch, na něž lze najít nezávislé kladné hodnocení od předešlých zákazníků. 

  • Do systému RAPEX je zapojeno 31 zemí (všechny státy EU a Island, Lichtenštejnsko a Norsko).
  • Zaručuje, že informace o nebezpečných nepotravinářských výrobcích, které se objevily kdekoliv v Evropě, se rychle dostanou ke všem ostatním státům a EK.
  • V současnosti nakupuje zboží on-line téměř 65 procent Evropanů. Jejich počet se od roku 2006 zvýšil o 27 procent. EU se proto snaží cestu, kudy se k evropským spotřebitelům může dostat nekvalitní zboží, v systému včasného varování zohlednit.
  • Zdroj: ČTK