Řecko mělo loni lepší rozpočet, než věřitelé předpokládali

Řecku se loni podařilo u klíčového rozpočtového ukazatele dosáhnout lepšího výsledku, než předpokládala dohoda o záchranném programu s mezinárodními věřiteli. Celkový řecký schodek však kvůli nákladům na restrukturalizaci bank vzrostl na dvojnásobek, plyne z údajů statistického úřadu Eurostat.

Primární přebytek, který nezahrnuje náklady obsluhy dluhu, činil 0,7 procenta hrubého domácího produktu, uvedla Evropská komise. „Je to podstatně lepší než cíl 0,25 procenta HDP, stanovený (záchranným) programem (pro Řecko),“ řekla mluvčí Komise podle agentury Reuters.

Primární rozpočtová bilance je pro věřitele klíčovým ukazatelem pro hodnocení, jak Řecko plní podmínky záchranného programu z loňského léta. Řecká vláda doufá, že s pomocí příznivého výsledku loňského roku se vyhne dodatečným požadavkům Mezinárodního měnového fondu (MMF) na úspory.

Skutečnost, že Atény překonaly v primárním rozpočtu stanovený cíl, vrhá pochyby na pesimistické předpovědi MMF a jeho trvání na nových škrtech, uvedl jeden z řeckých vládních činitelů. „Tento výsledek podkopává věrohodnost prognóz MMF a těch, kdo mluví o dodatečných opatřeních, které prý Řecko potřebuje, aby splnilo cíle pro rok 2018,“ citovala činitele agentura Reuters.

Eurostat odhadl celkový loňský rozpočtový schodek Řecka bez zahrnutí jednorázové pomoci finančním institucím na 3,2 procenta HDP. Se započtením nákladů na restrukturalizaci deficit vzrostl na 7,2 procenta z předloňských 3,6 procenta HDP.

obrázek
Zdroj: ČT24

Řecko tento týden obnovilo jednání se zástupci mezinárodních věřitelů o uzavření klíčové revize plnění loňského záchranného programu. Jednání o plnění podmínek záchranného programu trvají už od ledna a kvůli neshodám mezi věřiteli a kvůli sporům s Aténami už byla dvakrát na delší dobu přerušena. Bez dobrozdání expertů věřitelských institucí však nemohou Atény získat až pět miliard eur (135 miliard kroun) ze záchranného programu a splatit dluhy vůči MMF a Evropské centrální bance.

Věřitelé se neshodují, zda jsou Atény schopny splnit fiskální cíle programu. U primární bilance evropské věřitelské instituce doufají, že Atény dosáhnou v roce 2018 plánovaného přebytku 3,5 procenta HDP, podle MMF by však Řecko k takovému výsledku muselo udělat další úsporné kroky.