Finanční správa loni doměřila necelou půlmiliardu při kontrole převodních cen

Babiš: Letos jsme na daních vybrali o 18,9 miliardy víc než za stejné období loni (zdroj: ČT24)

Finanční kontroly se loni zaměřily na praktiky, při nichž se upravují ceny mezi spřízněnými firmami tak, aby zdanitelný zisk plynul do země s nižší mírou zdanění. K tomu se využívají například i daňové ráje. Finanční správa uskutečnila osm set kontrol a doměřila dodatečnou daň z příjmu ve výši 450 milionů korun. Podobnou částku už zjistili i v letošním roce.

„Problematika transferových cen je celosvětově vnímána jako vysoce riziková oblast, která bývá nadnárodními skupinami využívána k agresivnímu daňovému plánování a často i k daňovým únikům. Proto se v poslední době na tuto oblast mnohem intenzivněji zaměřujeme,“ uvedl generální ředitel finanční správy Martin Janeček.

Loni provedla správa osm set kontrol, meziročně jejich počet stoupl o 237. Výrazně větší objem peněz pak doměřili na daních, nárůst činil 387 milionů korun. Loni tak správa zjistila 450 milionů, za první měsíce letošního roku pak doměřila dalších 500 milionů korun.

  • Finanční správa u převodních cen kontroluje především samotné nastavení cen, rozdělení funkcí a rizik ve firmě, nepřiměřeně vysoké platby za manažerské služby, podnikové restrukturalizace a zaměřuje se na dlouhodobě ztrátové podniky.
  • Doměřená daň v roce 2015: 446 milionů; v roce 2014: 59 milionů; v roce 2013: 72 milionů korun.

Dohoda proti zneužívání převodních cen

Česko se letos připojilo k mezinárodní dohodě proti zneužívání převodních cen u nadnárodních společností. Země tak patří mezi 31 zemí, které si budou automaticky vyměňovat informace sestavované nadnárodními společnostmi.

Kvůli převodním cenám byla od roku 2014 zavedena nová příloha daňového přiznání k dani z příjmu právnických osob. Díky tomu podle Janečka stoupl nárůst daňové povinnosti u firem a zároveň poklesly daňové ztráty. „Firmy si uvědomují, že s tím seriózně pracujeme, což se projevuje i v nárůstu kontrol,“ uvedl Janeček.

Daňové subjekty navíc začaly samy podávat dodatečná daňová přiznání, ve kterých své daňové povinnosti narovnávají. To představuje další, pro státní rozpočet nezanedbatelný, efekt této kontrolní akce.
Andrej Babiš
český premiér

Analýza OECD podle šéfa finanční správy ukazuje, že roční ztráta kvůli agresivnímu daňovému plánování jsou čtyři až deset procent z celkového výnosu. „V případě České republiky je to tak 6 až 15 miliard korun u daně z příjmu právnických osob,“ uvedl Janeček.

Zároveň upozornil, že nedávno publikované odhady ztrát kvůli daňové optimalizaci a přelévání peněz do daňových rájů ve výši 57 miliard korun jsou nadhodnocené. To tvrdilo analytické centrum Glopolis, podle kterého se ztráty celé Evropské unie kvůli přesunům zisků do daňových rájů ročně odhadují na 190 miliard eur (v přepočtu 5,13 bilionu korun).

Kontrolní hlášení budou poprvé podávat i menší firmy (zdroj: ČT24)

Téma daňových rájů nedávno otevřala kauza Panamských dokumentů, které odhalily řadu známých jmen včetně světových státníků s penězi v daňovém ráji.