Rusové ovládají 12 tisíc firem v Česku, Číňané zaostávají

Rusové jsou nejčastějšími zahraničními vlastníky firem v Česku. Z celkového počtu devadesáti tisíc společností, které tady ovládají lidé ze zahraničí, jich mají Rusové více než dvanáct tisíc. Oproti Rusku zaostává přitom i Čína. Ta vlastní v Česku pouze necelou tisícovku podniků, vychází z průzkumu společnosti CRIF.

Za ruskými majiteli následují Slováci. Těm patří přibližně 9700 firem, tedy 2,4 procenta z celkového počtu. Osm tisíc podniků patří v Česku Ukrajincům. Téměř třicet procent veškerého základního kapitálu v Česku ovládají lidé z Nizozemska, Německa a Lucemburska. 

Firem, které jsou ovládané Rusy, Slováky nebo Ukrajinci, je oproti roku 2007 více než dvojnásobek. Nárůst u ruských majitelů byl v tomto období dokonce na sto deseti procentech. U slovenských dokonce ještě o dvacet procent vyšší.

Určení konečného vlastníka sledované společnosti je pro obchodní partnery klíčové.
Jan Cikler
analytik CRIF

Reálný počet majitelů českých firem je ale složité určit, především díky majetkovým strukturám. Některé průzkumy mohou brát vlastnictví i ve sdílení s jinou zemí. CRIF se ale soustředil na majoritní vlastnictví a koncové vlastníky. To je podle nich klíčové. „U zahraničních vlastníků českých společností se přitom stává, že společnost, která vlastní a ovládá českou firmu, je sama vlastněna a ovládána jinou společností, a tento řetěz může být někdy poměrně dlouhý. Proto je vždy cenné dohledat, kdo za těmito společnostmi skutečně stojí,“ uvedl analytik portálu Jan Cikler.

Expanze čínské finanční skupiny CEFC rozdmýchala vody také na čínsko-českém trhu. Tedy alespoň se to tak říká. Opak je však pravdou, čínských vlastníků českých firem přibylo pouze nepatrně. Oproti roku 2007, kdy Číně patřilo 539 společností, jich aktuálně Číňané mají v Čechách 714.

Počet ruských firem roste společně s počtem Rusů v Česku

Ruských firem přibývá také z důvodu růstu počtu obyvatel Ruska v Česku. „Od roku 2007 se totiž počet Rusů v Česku zvýšil o polovinu,“ upozornil Cikler. Zatímco v roce 2007 jich u nás žilo 23 278, v letošním roce už je jich registrováno přes 34 tisíc. 

Jiná situace je u základního kapitálu. Nejvyšší základní kapitál v Česku drží Nizozemci, kteří ovládají 288 miliard korun, to je přesně 12 procent kapitálu. Hned za nimi jsou Němci s deseti procenty (237 miliard korun) a občané Lucemburska s pěti procenty (106 miliard korun). Důvodem vlastnění kapitálů Nizozemci a Lucemburčany může do jisté míry být to, že tyto země patří mezi státy s nižší úrovní zdanění firem, doplnil Cikler. 

V rámci kauzy Panama papers se velmi skloňují firmy, které jsou vlastněny v daňových rájích. Průzkum CRIFu ukázal, že i v České republice jsou firmy vlastníků z těchto zemí. Nejvíce jich je na Seychelách (917), přes čtyři sta jich najdeme na Britských panenských ostrovech a dalších 238 na Panamě. Největší nárůst v zemích daňových rájů je u firem s majiteli na Marshallových ostrovech. V roce 2007 zde byly čtyři firmy, v roce letošním je jich přes sto.