Tříletka i dividendy státních podniků. Medvěděv chce 100 miliard rublů navíc

Rusko by se podle slov premiéra Dmitrije Medvěděva mělo vrátit k tříletému plánování rozpočtu Ruska. Vychází to ze zprávy, kterou zveřejnila ruská vláda na svých webových stránkách, píše agentura Reuters. Medvěděv také nařídil, že ruské státní společnosti budou muset odvádět polovinu svého zisku na výplatu dividend. Od opatření premiér očekává zvýšení rozpočtu o 100 miliard rublů (1,52 miliardy dolarů).

Opatření se bude týkat také ruského gigantu Gazprom nebo producenta diamantů Alrosa. Ovlivněny rozhodnutím budou také ropné společnosti Bashneft a Zarubezhneft nebo RusHydro. Medvěděv se v dokumentu také vyjádřil ke zvyšování daní. Ty by neměly růst nejméně do roku 2018.

Rozhodnutí Medvěděva může souviset s únorovým slibem ruské vlády. V loňském roce se totiž ekonomika Ruska propadla podle odhadů o 3,7 procenta a vláda hledá cestu, kterou vytáhnout ekonomiku vzhůru. Pomoci jí mělo 880 miliard rublů (285 miliard korun). Část z těchto peněz je již obsažená v rozpočtu, zbývá ale zajistit ještě 750 miliard.

Levná ropa Rusku uškodila

Pro ruskou ekonomiku byla velkým minusem levná ropa. Na příjmech z ropy a zemního plynu totiž závisí ruský rozpočet téměř polovinou. Rozpočtový deficit by měl být v letošním roce kolem tří procent HDP. Výpočet ale počítá s tím, že cena za ropu bude kolem 50 dolarů za barel. Ceny ropy jsou ale v průměru o deset dolarů za barel nižší.

A hospodářství také nepodpořily sankce západních států, které byly reakcí na ruskou anexi Krymu a operace na východě Ukrajiny.  

Vydáno pod