Státní zaměstnanci dostanou přidáno zřejmě ve dvou vlnách. Letos i příští rok

Státní zaměstnanci by mohli dostat přidáno už letos (zdroj: ČT24)

Části dalšího plánovaného zvýšení platů by se mohli dočkat zaměstnanci veřejného sektoru dříve než v lednu příštího roku. Po jednání s odbory to připustil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle něj se zatím jedná ale hlavně o růstu výdělků pro příští rok. Odbory žádají přidání o deset procent. Vládní ČSSD navrhuje deset procent pro zdravotníky a učitele, pro ostatní pět procent. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) uvedl, že by rozpočet zvládl tříprocentní zvýšení.

„V letošním a loňském roce jsme postupovali způsobem, který rozložil zvýšení platů, o něco jsme ho předsunuli. Nevylučuji takovou cestu pro letošní rok,“ uvedl předseda vlády. Zdůraznil ale, že bude záviset na vývoji ekonomiky.

Letošní rozpočet se vyvíjí dobře a čísla jsou velmi pozitivní. Nemůžeme ale předjímat bilanci ve druhém pololetí, jestli vývoj umožní, abychom zvýšení platů předsunuli.
Bohuslav Sobotka
premiér

Odbory zatím trvají na růstu sumy na platy o desetinu od ledna. Jaká je to částka, ale předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula neupřesnil. Jednotlivé varianty má propočítat ministerstvo práce. Odboráři jsou připraveni jednat i o předsunutém zvýšení. Loni většina zaměstnanců veřejného sektoru dostala přidáno už od listopadu.

Odboráři navíc požadují vyřešení situace, kdy podle Středuly významná část zaměstnanců musí dostávat doplatek do výše minimální mzdy. Proto chce zrušit jednu z platových tabulek, která se dotýká zaměstnanců v kultuře nebo ve školství.

Podle Středuly je ve státním rozpočtu nyní v době růstu ekonomiky peněz na zvýšení výdělků dost. „Předpokládáme, že stát si jako dobrý a slušný zaměstnavatel svých zaměstnanců váží,“ podotkl šéf odborů. Podotkl, že zhruba 30 procent přidané sumy se státu vrátí na daních a odvodech sociálního a zdravotního pojištění a lidé také víc utrácejí.

Podle předsedy Asociace samostatných odborů Bohumíra Dufka nelze říct, že by měla dostat přidáno plošně celá státní správa: „Stát by měl jednoznačně podporovat zvýšení platů ve třech oblastech – o deset procent by se měly zvednout jednak platy ve zdravotnictví (lékaři, sestry), u zaměstnanců finančních úřadů a také u hasičů a vojáků,“ uvedl Dufek v Událostech, komentářích.

Jsou na zvyšování platů peníze?

Se zvýšením platů souhlasí i pravicová opozice. Podle TOP 09 je ale důležité vědět, odkud chce ministerstvo financí potřebné prostředky vzít. Řešením by údajně bylo omezit personální narůstání státní správy. „My jsme pro růst spíš té netarifní složky, tak aby mohli být odměňováni skutečně ti kvalitní zaměstnanci,“ dodává předseda ODS Petr Fiala. 

Jenom bych chtěl, aby to bylo skutečně reálné. Mně se to zatím zdá, že to přání vyjádřil pan premiér, což je důležité a já tomu fandím, ale jde taky o to, abychom se dopočítali.
Jiří Mihola
místopředseda KDU-ČSL

O růstu platů by měli v brzké době jednat s odboráři společně všichni šéfové vládních stran. Termín schůzky zatím není znám. A chystá se i jednání se zástupci zaměstnavatelů.

O zvýšení příjmů se nyní jedná před aktualizací takzvaného konvergenčního programu pro přijetí eura, který popisuje plánovaný vývoj veřejných financí v příštích letech. EU požaduje deficit pod tři procenta. Loni poklesl na zatím nejnižší hodnotu a činil 0,4 procenta. Úroveň zadlužení by měla být pod 60 procenty HDP, loni dosahovala 41,1 procenta a měla by dál klesat. 

Odbory usilují o to, aby rozpočtový výhled na příští roky zohlednil pravidelné zvyšování výdělků a promítlo se to i do konvergenčního programu. Podle Středuly je potřeba „napravovat situaci z minulosti a podhodnocení práce“. K přibližování českých odměn k těm z vyspělých zemí jsou nutné „trvalé nárůsty“, uvedl.

Středula: Umím si představit rozdělení částky na letošní a příští rok (zdroj: ČT24)

A co by byl podle Středuly přijatelný kompromis? „Umím si představit, že by se rozdělila částka na rok 2016 a 2017. Musíme být na straně druhé realističtí, kdy ekonomika je na tom v roce 2016 dobře, takže je dobré využít toho efektu, na druhé straně je to ale i otázka možnosti rozpočtu roku 2017. Takže my jsme v tomto připraveni flexibilně reagovat na požadavky,“ uvedl v Interview na ČT 24 Středula.

Vydáno pod