Bez účtu a s falešnou identitou. Předplacené platební karty lákají podvodníky

Události: Předplacené platební karty možná zpřísní (zdroj: ČT24)

Na českém trhu jsou už přes rok předplacené platební karty. Nejsou propojené s konkrétním účtem, většinou se dají pořídit anonymně. Použít je mohou i osoby zatížené exekucí nebo ti, kdo chtějí zůstat skrytí, jako jsou třeba podvodníci. I proto se už uvažuje o přísnějších pravidlech pro jejich užívání.

Žádné doklady, žádný formulář ani podpis. Předplacenou platební kartu si může koupit za pár desítek korun kdokoliv v trafice nebo na poště. Kartu pak aktivuje jednoduše jednou sms zprávou a dobíjet ji může přes složenku nebo klasicky převodem z účtu. Karta samotná ale na žádný konkrétní účet navázaná není.

Karet je několik druhů a na českém trhu se objevily na konci roku 2014, kdy se jich prodalo přes 1600. Jejich obliba ale rychle rostla a v roce 2015 už se jich prodalo skoro 33 tisíc.

Peníze na kartu a pryč

Výhody takového systému už objevila řada podvodníků. Jednoho takového hledá i královéhradecká policie. Tento muž přitom registraci na internetu vyplnil. „Záleží na vlastníkovi karty, zda uvede svoji skutečnou totožnost,“ dodává mluvčí policie Královéhradeckého kraje Ivana Ježková.

Podle vyšetřovatelů prodával mobilní telefon, na kartu si od zájemkyně nechal poslat peníze, ty pak vybral z bankomatu a zmizel.

Obecně bych nedoporučoval realizovat jakoukoli platbu e-shopu předem bez toho, aniž bych obdržel zboží.
Jan Vych
právník

„O zmiňovaných podvodech víme a podnikáme bezpečnostní opatření,“ uvedla mluvčí České spořitelny Kristýna Havligerová. „Pokud zjistíme podezřelé dobití, které by mohlo vycházet z falešného prodeje, kartu (prostředky) zablokujeme a jejího držitele kontaktujeme s požadavkem na prokázání původu prostředků,“ dodává další mluvčí, tentokrát z ČSOB Pavla Hávová.

A přísnější pravidla pro použití anonymních platebních karet chystají i v Bruselu. Jedním z důvodů je i zkušenost z loňských teroristických útoků v Paříži. „Ti teroristé použili tyto karty k zaplacení svého pobytu v hotelu,“ vysvětluje vedoucí Zastoupení Evropské komise v ČR Jan Michal.

Často se hovoří například o tom, že by musel majitel takové karty při každé větší transakci předložit občanský průkaz.

Vydáno pod