Čína už nebude podporovat své exportní firmy. Dohodla se na tom s USA

Čína přistoupila v dohodě se Spojenými státy na zrušení svého programu exportních subvencí, jimiž podporuje čínské firmy ze sedmi odvětví od ocelářství po textil. Oznámil to šéf Úřadu obchodního zmocněnce USA Michael Froman. Peking se dohodl s USA zhruba rok poté, co Washington podal u Světové obchodní organizace (WTO) na tyto subvence oficiální stížnost.

„Tato dohoda se týká všech složek rozsáhlého a komplexního programu vývozních subvencí,“ uvedl Froman v oficiálním sdělení. Vedle kovoprůmyslu a textilu tak Peking ukončí subvencování vývozu produkce lehkého průmyslu, speciálních chemikálií, zdravotnického zboží, hardwaru a zemědělské produkce.

Úřad obchodního zmocněnce loni odhadl, že čínští vývozci dostali za poslední tři roky na subvencích přes miliardu dolarů (24 miliard korun). WTO loni v dubnu vytvořila rozhodčí panel, který začal prověřovat stížnost Washingtonu, podle níž jsou čínské subvence v rozporu s mezinárodními obchodními pravidly.

Čína je od vstupu do WTO v roce 2001 častým terčem stížností na vývoz za „dumpingové“ ceny. Členové WTO v případě zjištění výrazného nárůstu dovozu zatím mohou na zboží z Číny uvalovat vyrovnávací cla snadněji než na zboží z jiných zemí.