Manažeři Volkswagenu budou mít podstatně menší odměny

Dozorčí rada a představenstvo německé automobilové skupiny Volkswagen se v zásadě dohodly na krocích k podstatnému snížení odměn nejvyšších manažerů. Agentuře Reuters to sdělily informované zdroje a potvrdil to i premiér spolkové země Dolní Sasko Stephan Weil. Ten přivítal rozhodnutí šéfa dozorčí rady Hanse Dietera Pötsche přijmout zkrácení pohyblivé složky svého platu.

Premiér spolkové země Dolní Sasko Stephan Weil uvedl, že „jasný signál“ ohledně odměn byl nezbytný. Odměny pro vysoké manažery se totiž staly jablkem sváru mezi automobilkou a firemními odbory, které poukazují na nutnost šetřit s ohledem na budoucí výdaje spojené se skandálem kolem měření emisí. K požadavkům na výrazné snížení odměn se připojilo i Dolní Sasko, které je druhým největším akcionářem Volkswagenu.

Generální ředitel Volkswagenu Matthias Müller navrhl odměny snížit asi o třetinu, někteří členové představenstva ale trvali na plné výplatě podle uzavřených smluv. V roce 2014 si devět nejvyšších manažerů Volkswagenu vydělalo celkem zhruba 70 milionů eur (1,9 miliardy korun), z toho 54 milionů eur činila pohyblivá složka. Bylo to téměř dvakrát více, než co loni vyplatila nejvyšším manažerům jiná německá automobilka Daimler.

Podle zdrojů agentury Reuters jednala dozorčí rada s představenstvem o možných způsobech snížení pohyblivé složky manažerských platů. Údajně se dohodly, že „vzhledem k současné situaci společnosti musí odměny manažerům dát správný příklad“. Součástí dohody je i snížení odměny šéfa dozorčí rady. Volkswagen zprávu odmítl komentovat.

Kompromis, na němž se oba orgány shodly, má dozorčí rada schválit 22. dubna. Podrobnosti budou zveřejněny spolu s výroční zprávou o hospodaření Volkswagenu 28. dubna, sdělily zdroje.