Z memoranda proti čínským padělkům sešlo, čínští celníci do Česka nepřijeli

Čínských padělků je v Česku hodně, memorandum o spolupráci v oblasti se českým celníkům nepodařilo uzavřít (zdroj: ČT24)

V počtu zajištěných padělků nemají čínské výrobky v Česku konkurenci. Během návštěvy čínského prezidenta v Praze se proto mělo schválit memorandum o užší spolupráci obou zemí v této oblasti. Čínští celníci ale nedorazili.

Koncem března se při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga podepsala řada dohod a memorand, které mají například přinést investice. Na memorandum, které by ale pomohlo bojovat s velkým množstvím čínských padělků, které míří do Česka, se ale nedostalo.

Setkání zástupců české a čínské celní správy se totiž nekonalo. „Nedorazili představitelé čínské celní správy,“ upřesnila mluvčí generálního ředitelství celní správy Hana Prudičová.

„Toto téma se skutečně neřešilo, ale je to věc, která může být řešena v budoucnu. Základem, který jsme dali, který dal pan prezident, to znamená přátelské vztahy s Čínou, můžeme Čínu na takové věci přátelsky upozornit a řešit je aktivně,“ okomentoval věc hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Dohodu s Čínou připravuje i resort ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). „Chci se setkat s velvyslankyní Čínské lidové republiky, abychom to opět někam posunuli, protože schvalovací proces je na čínské straně velmi dlouhý,“ prohlásil ministr. 

Asociace malých a středních podniků také upozorňuje na desítky čínských firem, které se dostaly na takzvaný black list, a to jak v Česku, tak v Rakousku. Jenomže čínská ambasáda chtěla vědět, proč na něm figurují jen firmy z této země. Asociace tak seznam z internetu stáhla.

Za pět let čínské padělky za sedm miliard

V Česku nyní bývají kvůli padělkům potrestaní jen ti, kteří si je objednávají. O zboží přijdou a hrozí jim až milionová pokuta. Falzifikáty ale znamenají ztráty i pro producenty nebo prodejce originálního zboží. „Za posledních čtrnáct měsíců jsme zaznamenali kolem šesti tisíc padělaných telefonů, příslušenství a baterií,“ přiblížil produktový manažer firmy Samsung Ladislav Fencl.

Zjištěné škody po padělcích
Zdroj: ČT24

Nedávno celníci zajistili 23 tun padělků náhradních dílů pro auta. Na některém zboží výrobce použil maskovací nálepku zakrývající značku. „Zboží přišlo ze Saúdské Arábie, ovšem země původu je Čína,“ uvedla mluvčí celní správy Středočeského kraje Yvona Matějková. Podobně to platí u dětských hraček, obuvi, léků, kosmetiky, oblečení nebo sportovních předmětů.

Celková hodnota čínských padělků za poslední roky dosahuje miliard korun. V případě dalších zemí původu padělků jde o škodu spíš v řádech desítek milionů korun. 

Vydáno pod