Zahraniční obchod začal nový rok rekordně. Jeho přebytky jsou nejvyšší v historii

Události: Zahraničnímu obchodu se daří (zdroj: ČT24)

Zahraniční obchod České republiky skončil v únoru přebytkem 22 miliard korun, což bylo v meziročním srovnání o 4,5 miliardy korun více. Předběžné údaje zveřejnil Český statistický úřad. Příznivě na výsledek působil růst přebytku v obchodu se stroji a dopravními prostředky a také pokles schodku u minerálních paliv, nápojů a tabáku.

Bilance zahraničního obchodu se svým únorovým přebytkem ve výši 22 miliard korun tak předčila očekávání analytiků, jejichž odhady se pohybovaly kolem dvaceti miliard. Podle hlavního ekonoma ING Bank Jakuba Seidlera jsou údaje o únorovém zahraničním obchodě vesměs příznivé, a to zejména v kontextu slabších únorových čísel průmyslové výroby v Německu.

Ta klesla v únoru oproti předešlému měsíci o 0,5 procenta. Bylo to však nakonec méně, než se čekalo. Aktuální zpráva německého ministerstva hospodářství podle agentury Reuters proto naznačuje, že průmysl by pro největší evropskou ekonomiku mohl v prvním čtvrtletí představovat mírnou oporu.

Výsledky zahraničho obchodu podle ekonoma investičního bakovnictví Komerční banky Viktora Zeisela mohou podpořit posilování koruny směrem k úrovni kurzového závazku na 27 korun za euro. „Tento trend by ale mohla zpomalit statistika spotřebitelských cen, kdy by inflace podle nás měla vykázat další pokles,“ uvedl.

Exportérům podle hlavního ekonoma Roklen Lukáše Kovandy svědčí i oslabovaná koruna, která zvyšuje jejich konkurenceschopnost na zahraničních trzích.

Vzhledem k tomu, že ČNB bude korunu intervenčně oslabovat nejspíše minimálně do první poloviny roku 2017, lze očekávat i v nejbližších měsících dobré výsledky našeho zahraničního obchodu, byť se exportéři budou potýkat s tlakem na růst mezd ve svých sektorech.
Lukáš Kovanda
hlavní ekonom Roklen

Podle místopředsedy Asociace exportérů Otto Daňka se díky intervencím České národní banky za poslední dva roky zvýšil český export o 400 až 450 miliard korun. „Tuzemský export by letos mohl dosáhnout nového rekordu přes čtyři biliony korun,“ řekl Daněk. ČNB drží kurz poblíž 27 korun za euro od listopadu 2013. Pokud by kurz intervencemi nebyl uměle nastaven, pohyboval by se podle Daňka nyní kolem 25 korun za euro. Změna kurzu o korunu znamená pro vývozce 143 miliard korun za rok, dodal.

Dobrou zprávou také podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je, že značná část českého exportu putuje do zemí strategických spojenců, tedy do zemí Evropské unie. „Dobrá čísla zahraničního obchodu svědčí také o dobré práci v oblasti ekonomické diplomacie, na kterou dává koaliční vláda mimořádný důraz,“ uvedl premiér.

Rostl vývoz i dovoz

Začátek roku v Česku také přinesl výrazné zrychlení dynamiky zahraničního obchodu, konstatuje Zeisel. Vývoz se v únoru proti loňsku zvýšil o pět procent na 284 miliard korun, dovoz rostl o 3,5 procenta na 262 miliard korun. Zahraniční obchod se státy Evropské unie skončil v únoru přebytkem 54,5 miliardy korun, což bylo meziročně o dvě miliardy více. „Schodek obchodu se státy mimo EU se zmenšil o 2,8 miliardy korun na 30,6 miliardy korun,“ uvedl ČSÚ.

obrázek
Zdroj: ČT24

Přebytek obchodu se stroji a dopravními prostředky rostl proti loňskému únoru o 6,3 miliardy korun. Schodek bilance u minerálních paliv se snížil o 3,2 miliardy korun a u nápojů a tabáku o 0,8 miliardy korun. Nepříznivý vliv na celkovou bilanci mělo prohloubení deficitu obchodu s chemickými výrobky o 3,8 miliardy korun, potravinami a živými zvířaty o 0,9 miliardy korun a surovinami o 0,1 miliardy korun. Klesl také přebytek obchodu s průmyslovým spotřebním zbožím a přechodem z aktiva do pasiva se zhoršilo saldo obchodu s polotovary a materiály o 0,4 miliardy korun.

„Dobrou zprávou pro náš zahraniční obchod však je, že vývozci budou v letošním roce moci žít z dopingu slabé koruny a levné ropy. V letošním roce proto počítáme proti loňsku s nárůstem přebytku obchodní bilance. Tento nárůst však kvůli globálním rizikům dosáhne maximálně deset miliard korun,“ říká ředitelka společnosti NextFinance Markéta Šichtařová.

Vydáno pod