Čeští turisté upřednostnili Slovensko před Chorvatskem

Chorvatsko přišlo o pomyslný titul nejoblíbenější zahraniční destinace českých turistů. Po zhruba dvaceti letech ho loni nahradilo Slovensko. Zájem o sousední stát navíc stoupl v meziročním srovnání velmi výrazně, a to o 75 procent.

Češi se loni celkem vydali na více než jedenáct milionů domácích i zahraničních dovolených. Na delší pobyt do zahraničí vyjelo 4,2 milionu českých turistů, o 3,5 procenta více. Nejvíce lidí zamířilo na Slovensko, kam vyjelo 837 tisíc Čechů. Zájem o Chorvatsko naopak klesl o osm procent, přijelo tam 721 tisíc českých návštěvníků. 

Čeští klienti kladou velký důraz na to, jaká země je bez incidentu, bez teroristických útoků.
Kateřina Petříčková
výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

„Zlevnily pohonné hmoty, což podpořilo cestovní ruch do okolních států, na Slovensko i do Německa. Zároveň do těchto regionů zamířili i Češi, kteří z důvodu geopolitických změn vynechali ,rizikovější‘ destinace jako třeba Egypt nebo Řecko,“ uvedla mluvčí statistiků Petra Báčová. Do Egypta tak vycestovalo o 37 procent Čechů méně. Mezi leteckými zájezdy stále vede Řecko následované Tureckem a Španělskem.

„Vedle Slovenska je velký zájem také o Maďarsko, a to v souvislosti s lázeňskými pobyty,“ zmínila výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Petříčková. O pětinu loni vzrostl zájem i o cesty do Francie. „Velký zájem byl v loňském roce o poznávací a lyžařské zájezdy do Francie,“ uvedla.  

Vloni pokračovaly i trendy zkracování délky pobytu a naplánování více dovolených. Průměrná doba přenocování se zkrátila, v zahraničí strávili čeští turisté v průměru 7,7 dne. Předloni to bylo 8,2 dne. Průměrné výdaje na jednu delší cestu se snížily o 120 korun na celkových 12 468 korun na osobu a pobyt.

Petříčková: Česká klientela klade velký důraz na to, jaká země je bez incidentu (zdroj: ČT24)