Více poraden má zamezit většímu zadlužení, novela insolvenčního zákona i záměrně špatným radám

Více poraden má zamezit ještě většímu zadlužení (zdroj: ČT24)

Vláda po několika odkladech schválila rozsáhlý návrh novely insolvenčního zákona, která má omezit podvodné oddlužovací společnosti, šikanózní insolvenční návrhy a celkově zprůhlednit insolvenční řízení. Ministerstvo spravedlnosti chce prostřednictvím změny zákona také zpřísnit podmínky pro poskytování poradenství v oblasti oddlužení. Jen loni totiž vyhlásilo v Česku osobní bankrot rekordních 23 a půl tisíce lidí. Dalším pomohla nová bezplatná právní poradna v Českých Budějovicích.  Osvědčila se, a tak by podle ministerstva její služby mohly využívat i jiná města.

Českobudějovická poradna funguje od ledna. Třicet advokátů a insolvenčních správců tady dlužníkům radí zadarmo. Platí se až za insolvenční návrh, a to 5 až 7 tisíc korun. „Každý ten čtvrtek se tady u nás objevilo přibližně 6–10 klientů,“ konstatuje Martin Pilný z Probační a mediační služby. Pokud by kapacity bezplatné insolvenční poradny už nestačily kvůli zájmu lidí, jsou připravené plány, jak ji rozšířit. A to nejen v Českých Budějovicích, ale i v jiných městech republiky.

Právníci v Budějovicích radí i s tím, jak se nenechat zlákat takzvanými oddlužovacími agenturami. Například jeden muž si tak šel pro zbytečné rady celkem za 14 tisíc. „Nutila nás do převodu majetku na vnuka nebo na sestru, nabízela nám nebankovní půjčku, která by se ani nevyplatila, protože bychom dali dvakrát tolik,“ říká syn dlužníků. Soudce navíc špatně připravený případ nakonec odročil. Rodinu tak čeká nové stání. 

Podobným případům má tedy nově zabránit i vládou schválená novela insolvenčního zákona – oddlužovat tak budou jen některé z agentur. Společnosti, které budou nově moci návrh podávat, budou akreditovány ministerstvem spravedlnosti.

Předkládanou novelou reagujeme například na dnes běžnou činnost pochybných komerčních subjektů, jež pouze zneužívají tíživé situace dlužníka tím, že si za svoje poradenství, týkající se zejména institutu oddlužení, účtují vysoké odměny, ačkoliv klientovi je v zásadě k ničemu.
Robert Pelikán

Insolvenční správci nesmějí být podle ministerstva pouze vzájemně si konkurující podnikatelé, kteří na úkor kvality výkonu své funkce usilují o získání co největšího počtu insolvenčních věcí za účelem maximálního navýšení svých příjmů. Měli by především dbát na to, aby žádný z účastníků řízení nebyl nespravedlivě poškozen nebo nedovoleně zvýhodněn a aby se dosáhlo rychlého, hospodárného a co nejvyššího uspokojení věřitelů.

Současné právní úpravě ministerstvo kromě dalšího vytýká, že insolvenční správci mohou obcházet zákon tím, že si ve velkém zřizují fiktivní nebo nefungující provozovny, aby získali více případů. Úřad má prý jen velmi omezené možnosti trestat správce za zjištěná pochybení. Insolvenční řízení nejsou podle ministerstva dostatečně transparentní a soudy trpí přetížeností kvůli administrativě. 

Ministerstvo chce také intenzivněji chránit adresáty šikanózních insolvenčních návrhů, tedy těch, jejichž cílem bývá vyřadit konkurenčního podnikatele z boje a poškodit jeho pověst. Soud by napříště mohl rozhodnout, že návrhy, které se jeví jako šikanózní, v první fázi řízení vůbec nezveřejní v insolvenčním rejstříku.

Insolvence
Zdroj: ČT24

V únoru bylo vyhlášeno nejvíce osobních bankrotů od loňského července. Necelých patnáct set. „Insolvence přerušuje exekuci. Všechny dluhy, které on má, se mu zastaví a on je potom schopen z těch svých příjmů ty dluhy postupně splácet,“ vysvětluje společník insolvenčního správce Michal Edl.

Vyhlášení osobního bankrotu zasahuje i do života věřitelům, ti totiž často neví, že se o svoji pohledávku musí přihlásit sami. Dlužníci jim o vyhlášení insolvence totiž nemusí vůbec říkat.