Ministerstvo dopravy nezvládlo soutěž na SPZ. Tresty nepadly a začne další pokus

Za nezvládnutou veřejnou zakázku na výrobu registračních značek nikdo na ministerstvu dopravy potrestaný nebude. Řekl to mluvčí úřadu Tomáš Neřold. Tendr na registrační značky (SPZ) ministerstvo dopravy v minulosti muselo kvůli chybám opakovaně zrušit.

Před měsícem přitom ministr dopravy Dan Ťok sliboval důkladně prošetřit, proč ministerští úředníci v zakázce opět selhali.

Vyvodím personální důsledky a chci vědět, jestli šlo o neschopnost lidí,  nebo zlý úmysl. Zanalyzujeme, co bylo špatně.
Dan Ťok

Nyní úřad podle Neřolda připouští, že potrestat konkrétní viníky ať už z úmyslného, nebo neúmyslného pochybení nebude jednoduché.

Chyby v zadávacích podmínkách. Opět a opět

Tabulky pro registrační značky, označované jako SPZ, dlouhodobě dodává státu jediný dodavatel, kterým je společnost Hicon. Ta má s ministerstvem dopravy smlouvu od roku 2001, kdy správa značek na úřad přešla z ministerstva vnitra.

Současný tendr na nového dodavatele je už druhým neúspěšným pokusem ministerstva o zadání zakázky v otevřené soutěži. Předchozí veřejné řízení zadané ještě Ťokovým předchůdcem Antonínem Prachařem zrušil nynější šéf resortu dopravy kvůli chybám v zadávacích podmínkách začátkem loňského roku. Následně se domluvil se společností Hicon na snížení cen nejběžnějších registračních značek ze 108 korun na 77 Kč za kus.

Následnou soutěž vypsanou loni v říjnu ale muselo ministerstvo zrušit z podobných důvodů.

A znovu do soutěže

Nový, v pořadí třetí tendr by podle Neřolda mohl být zahájen krátce po Velikonocích, kdy úřad plánuje ve Věstníku veřejných zakázek vydat předběžné informace k zakázce. Ročně ministerstvo dopravy odebírá zhruba 1,2 milionu tabulek. Jejich hodnotu úřad v předchozím tendru odhadoval na 105 milionů korun.