České ceny jsou v rámci Evropy nízké, ale ekonomové čekají jejich růst k unijnímu průměru

Život v Česku je v porovnání s průměrem života v Evropské unii o dvě pětiny levnější. Ceny dosahují 59,4 procenta evropského průměru a jsou například nižší než slovenské (63,4) či chorvatské (62,6). V Evropě tak Česko patří mezi šest zemí s nejnižšími cenami. Levněji než v tuzemsku je v Litvě, Maďarsku, Polsku, Rumunsku a Bulharsku. Srovnání cen z roku 2014 přinesl časopis Statistika&My.

Hlavní ekonom Deloitte David Marek se ale domnívá, že dlouhodobě se ceny v České republice budou evropskému průměru přibližovat. Vývoj cenové hladiny vůči ostatním zemím jde ruku v ruce s ekonomickou vyspělostí, poznamenal ekonom Marek.

Čím je ekonomika produktivnější, ve smyslu vyššího HDP na zaměstnance, tím bývají i vyšší ceny v ekonomice oproti jiným zemím.
David Marek
hlavní ekonom Deloitte

V posledních dvou letech cenová hladina v ČR vůči EU klesla, a to kvůli oslabení kurzu koruny po zásahu ČNB. Dlouhodobě by se však měla opět přibližovat unijnímu průměru v důsledku obnovení reálné ekonomické konvergence, dodal Marek.

Česká republika se ve sbližování ekonomické úrovně posunula ze 76 procent průměru EU v roce 1995 na 84 procent loni, uvedl Marek. V případě cenové hladiny na úrovni celé ekonomiky se Česko posunulo z 38 procent unijního průměru v roce 1995 na 63 procent loni.

„Cenová konvergence byla rychlejší, neboť se vypouštěl transformační kurzový polštář, tedy záměrné podhodnocení kurzu koruny na začátku 90. let, které mělo pomoci exportu lépe přežít přechod ze socialismu na tržní ekonomiku,“ poznamenal Marek.

Kde porostou ceny nejvíce?

Podle analytičky Next Finance Markéty Šichtařové jsou nejmarkantnější rozdíly dlouhodobě v cenách bydlení, tedy za nájmy, nemovitosti a služby spojené s bydlením.

„Tady jsme u nás ještě velmi podhodnocení a dlouhodobě se dá čekat růst těchto cen. Posledních 25 let se tyto ceny sbližují, kupříkladu ve srovnání s Belgií, ale sbližování ještě zdaleka není u konce,“ uvedla Šichtařová.

  • Zemí s nejvyšší cenovou hladinou je Dánsko (139,6 oproti 100, což je průměr 28 zemí EU). Na dalších předních místech je Švédsko (135,9), Lucembursko (135,2), Irsko (125,1), Finsko (123,9) a Británie (121,8).
  • Šestici zemí s nejnižšími cenami tvoří Česko (59,4), Litva (57,6), Maďarsko (53,2), Polsko (52,6), Rumunsko (48,0) a Bulharsko (42,9).
  • Zdroj: ČSÚ