Kvůli vysokým cenám pro virtuální operátory hrozí O2 a Vodafonu pokuta

Za využívání svých sítí LTE chce O2 a Vodafone od virtuálních operátorů příliš vysoké částky, tvrdí Český telekomunikační úřad. Firmám kvůli tomu hrozí pokuta. Jedině T-Mobile vyslyšel požadavek regulátora a ceny snížil. Jak O2, tak Vodafone se však proti postupu úřadu odvolaly.

Kmitočty pro sítě LTE vydražili mobilní operátoři před třemi roky. Součástí jejich přidělení byl závazek umožnit využití sítí virtuálním operátorům. Úřad ale loni zjistil, že ceny pro virtuální operátory v referenčních nabídkách jsou nastaveny vysoko. Nařídil proto operátorům jejich snížení.

„Úřad poté, co zjistil, že držitelé přídělů neplní tento závazek z aukce, letos v únoru vyzval všechny tři mobilní síťové operátory ve lhůtě do jednoho měsíce k úpravě cen v referenčních nabídkách přístupu k síti LTE,“ uvedl mluvčí Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Martin Drtina.

O2 nabídku neupravil, Vodafone jen nad určitý počet aktivních SIM karet

Podle něj tento požadavek zcela splnila jako jediná společnost T-Mobile, když v březnu snížila cenu za 1 MB na 32 haléřů z původních 70 haléřů. Vodafone pak přistoupil jenom k částečné úpravě nabídky, když snížil cenu za jeden MB na 0,29 korun, ale tuto cenu nabízí operátorům až od dosažení počtu 250 tisíc aktivních SIM karet. Firma O2 podle regulátora nabídku žádným způsobem neupravila.

O2 podle mluvčí Lucie Pecháčkové nesouhlasí se způsobem, kterým ČTÚ tuto povinnost uložil. „Ten byl podle nás v rozporu se zákonem a neumožnil nám hájit svá procesní práva. Proto jsme vytýkané nedostatky dosud nenapravili a vůči postupu úřadu jsme již minulý týden uplatnili opravné prostředky. Obecně považujeme za nepřípustné, aby úřad zahájil sankční řízení ve chvíli, kdy společnost své právo podat proti uložené povinnosti opravný prostředek využila,“ uvedla. Vodafone nechce věc komentovat.

Služby v LTE sítích podle ČTÚ nabízí zhruba 15 virtuálních operátorů, což je okolo desetiny jejich celkového počtu. Firmy ale LTE nabízí na základě komerčních dohod s operátory, které se od povinných referenčních nabídek liší. LTE sítě pokrývají přes 80 procent populace a letos má pokrytí vzrůst na 99 procent.