Britský obchodník musí odevzdat 30 milionů korun kvůli manipulaci se sazbou LIBOR

Britský obchodník Tom Hayes, odsouzený k jedenácti letům vězení za manipulaci s klíčovou mezibankovní úrokovou sazbou LIBOR, musí odevzdat 878 806 liber (30 milionů korun), které získal nedovolenou činností. Rozhodl o tom soud v Londýně, který tlačí na prodej domu psaného na Hayesovu manželku Sarah.

Bývalý makléř bankovních společností UBS a Citigroup Hayes (36) se loni stal prvním odsouzeným v rámci celého skandálu s manipulací této sazby. LIBOR je globálně využívanou sazbou, od níž se odvozují úroky pro značné množství soukromých i veřejných transakcí v řádu stovek bilionů dolarů.

Soud mu loni v srpnu vyměřil trest odnětí svobody ve výši 14 let. Odvolací soud mu v prosinci trest zkrátil o tři roky. Šestici makléřů, kteří byli obviněni ze spolčení s Hayesem, soud letos v lednu v jiném řízení zprostil viny.

Musí vrátit třetinu odměn

Britský protikorupční úřad požadoval po Hayesovi zhruba 2,45 milionu liber, které obchodník získal na odměnách během svého čtyřletého působení v Tokiu. To skončilo v roce 2010, kdy Citigroup Hayese propustila kvůli pokusu o manipulaci se sazbami. Soudem určená částka představuje zhruba 35 procent tohoto obnosu.

Na seznamu vymahatelného majetku je mimo jiné venkovské sídlo v jižní Anglii psané na Hayesovu manželku, její zásnubní prsten a svatební prsteny. Okamžitě zpeněžitelný je podle nynějšího sdělení soudce majetek v hodnotě 46 700 liber, včetně Hayesova vozu či hodinek.

Situace je zřejmá. Dům se musí prodat.
Jeremy Cooke
soudce případu Hayes

Hayes, kterému byl diagnostikován autistický Aspergerův syndrom, si trest odpykává ve věznici v centrální Anglii. Středečnímu rozhodnutí přítomen nebyl a může se proti němu odvolat. 

Bývalý makléř trvá na své nevině. Praktiky, za které byl odsouzen, podle něj existují již 20 let a v odvětví jsou běžnou praxí.