Číňané v Česku rozjeli investice za miliardy, další chtějí poslat do regionů

Čínská investiční skupina CEFC Group (Europe) Company má v plánu ve spolupráci s partnery vytvořit investiční fondy a financovat projekty nejen v České republice, ale také na Slovensku, v Chorvatsku či v Maďarsku, prozradila plány výkonná viceprezidentka společnosti Marcela Hrdá.

Čínská CEFC Group (Europe), která do konce března v Česku investuje 20 miliard korun, podepíše další smlouvy na projekty za zhruba 18 miliard. Podpis strategických dokumentů se očekává koncem měsíce, během návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze. „Koncem března ukončíme první fázi, v té druhé si přivádíme partnery, se kterými chceme investice rozvíjet,“ uvedla výkonná viceprezidentka společnosti Marcela Hrdá.

Stěžejními odvětvími pro CEFC jsou ve světě finance a energetika. Společnost ale plánuje investice i do leteckého průmyslu, cestovního ruchu či potravinářství. Hrdá připomněla, že CEFC Group (Europe) není pouze českým zastoupením, ale centrálou, kterou se skupina rozhodla vytvořit v Evropě. Protože její sídlo je v Praze, první investice se z logických důvodů uskutečnily v Česku. „Už ale víme o uskutečnění dalších investic v zemích jako Slovensko, Maďarsko nebo Chorvatsko,“ doplnila.

Čínská vlajka
Zdroj: Kim Kyung Hoon/Reuters

CEFC již má podíl v J&T Finance Group. V nejbližších dnech dokončí novou strukturu vztahu s majiteli skupiny, z níž bude vyplývat strategické partnerství nejen pro projekty v ČR, ale v celé Evropě. „Investice CEFC v J&T Finance Group dosáhne k 31. březnu deseti miliard korun. ČNB požádáme o povolení navýšení našeho podílu do konce dubna,“ uvedla Hrdá.

Pro průmysl má CEFC připraveno již třicet miliard korun

S velkou čínskou finanční skupinou Hengfeng Bank vytvořila CEFC již také společný fond, investiční holding Shanghai Hengfeng-CEFC Industrial Equipment. V něm je připraveno přes třicet miliard korun na investice do průmyslu. Hengfeng Bank spravuje aktiva kolem čtyř bilionů korun. Prvním konkrétním projektem fondu je nákup strojírenské společnosti Žďas.

Čínská investiční skupina nyní jedná ještě s dalšími čtyřmi průmyslovými podniky. Skupina podle Hrdé chce zvedat produkci společností, do nichž vstupuje či které se stávají jejími partnery, a posílit export na asijské trhy. Přesun výroby do Číny neplánuje.

Spíš chceme vytvářet společné podniky v Číně, abychom podpořili zdejší výrobu. CEFC neuvažuje v řádu let, ale v řádu desetiletí. Její aktivity vytvářejí obchodní most mezi Čínou a územím, kde investuje.
Marcela Hrdá
výkonná viceprezidentka Čínské investiční skupiny CEFC Group (Europe)

S majiteli J&T Finance Group zakládá CEFC novou energetickou společnost CEFC Energy, v níž bude mít majoritu. „Máme připraveno několik projektů v evropském rozměru,“ podotkla Hrdá. Připomněla, že CEFC již nabyla podíl ve společnosti KMG International (KMGI) – v kazašské a rumunské rafinérii a jejím prostřednictvím i v síti více než tisícovky čerpacích stanic ve Španělsku, Francii či Rumunsku.

Hrdá nevylučuje spolupráci CEFC s Křetínským

Marcela Hrdá nevyloučila ani spolupráci s Evropským průmyslovým holdingem. „Vztahy s Danielem Křetínským (spolumajitelem EPH) jsou nadstandardní, je to blízký přítel majitelů J&T Finance Group, společné projekty nás zcela určitě čekají,“ podotkla.

Velké investice plánuje CEFC i například ve zdravotnictví, realitách a cestovním ruchu včetně koupě hotelů, což navazuje na investici do letecké společnosti Travel Service. V něm má deset procent, nyní dokončuje získání dalších 39,92 procenta. Do půl roku budou do Prahy létat tři přímé letecké linky z Číny. „Pro nás je ambicí, aby Travel Service rozvezl turisty dál po Evropě,“ poznamenala Hrdá.

Společnost CEFC v uplynulých měsících získala například 60 procent ve fotbalové Slavii, majoritu ve výrobci nápojů Lobkowicz Group, podíl v letecké společnosti Travel Service, investovala i v mediálních skupinách Médea Group a Empresa Media či do realit. A nyní kupuje také podíl prodejce dovolených Invia.cz.

CEFC China Energy Company Limited působí především ve financích, energetice a průmyslu. Založena byla počátkem 80. let a v současnosti je největší soukromou společností v Šanghaji a šestou největší privátní firmou v Číně.