Snadněji a bez dlouhého čekání. Technici z Ukrajiny zaplňují díry na českém trhu

Na volná místa míří experti z Ukrajiny (zdroj: ČT24)

Česko se otevřelo prvním technickým specialistům z Ukrajiny, kteří mají zaplnit mezery na trhu. Chybí hlavně experti ve specifických průmyslových oborech - vláda proto těmto lidem zrychlila udělování pracovních víz. V budoucnu chce opatření rozšířit i na méně kvalifikované profese, jako jsou dělníci, švadleny nebo třeba řidiči.

Inženýři a techničtí experti mají diplom i praxi z Ukrajiny, pracovat ale chtějí v Česku. Těmto lidem vláda nově umožňuje výrazně rychlejší vyřízení víz - a to v řádu dnů, nikoliv měsíců. Nový plán je oboustranně prospěšný. Firmy totiž často nemohou požadované experty v tuzemsku najít, proto rády přijmou zájemce ze zahraničí.

Mají nyní možnost přihlásit se do vládního projektu, který umožňuje společnostem rychle obsadit volná místa právě ukrajinskými odborníky. Podniky ale musejí splnit jisté podmínky – například volné místo přednostně nabídnout Čechům. Pokud není o pozici zájem, mohou po třiceti dnech oslovit Ukrajince.

V první vlně je projekt určený pro technické specialisty, ministerstva ale už jednají o rozšíření na další profese. Podle svazů se má zjednodušit administrativa pro dělnické profese, švadleny nebo řidiče. Zda i jim ministerstvo průmyslu usnadní získání práce v ČR, má být jasné do dvou měsíců.