Platební bilance skončila rekordním přebytkem. Svědčí o dobré kondici české ekonomiky

V rekordním přebytku 41,4 miliardy korun skončil za loňský rok běžný účet platební bilance, který je souhrnem všech ekonomických transakcí české ekonomiky se zahraničím. Poprvé od vzniku Česka byl v plusu předloni, kdy činil podle revidovaných údajů 7,48 miliardy korun. Vyplývá to ze zpřesněných čísel, která zveřejnila Česká národní banka.

Tato čísla především potvrdila, že české hospodářství je na tom relativně opravdu dobře, pokud se vezme do úvahy stále ještě nízká ekonomická aktivita v eurozóně, uvedl Jiří Polanský, který se v České spořitelně věnuje ekonomickým a strategickým analýzám. 

Česku podle analytika pomáhá oživení v Německu a v některých dalších zemích eurozóny, které vytváří pro český export velmi slušnou poptávku. K tomu se ve stejném směru přidávají nízké ceny ropy a také slabý kurz koruny k euru, který drží Česká národní banka. Tyto faktory se pak následně odrážejí na českém trhu práce a pomohly k výraznému poklesu míry nezaměstnanosti a růstu reálných mezd.

Velká revize

Předběžná čísla zveřejněná Českou národní bankou před měsícem přitom uváděla loňský přebytek dokonce ve výši 74,8 miliard korun.

Polanský k tomu uvedl, že data platební bilance či zahraničního obchodu jsou z hlediska ekonomické statistiky jedny z nejkomplikovanějších. Proto jsou náchylná k výraznějším rozdílům mezi předběžným odhadem a jeho následným zpřesněním. 

Obrovská míra nejistoty, která se týká dat platební bilance, je vidět také na položce „chyby a opomenutí“. Ta je nyní na více než 46 miliardách za loňský rok. To znamená , že o tuto částku nesedí bilance mezi běžným a kapitálovým účtem na straně jedné a finančním účtem na straně druhé.
Jiří Polanský
analytik České spořitelny

Analytik dodal, že takto velká vyrovnávací položka (přes 46 miliard korun) může navíc znamenat další budoucí revize, která data platební bilance dále zpřesní (sníží hodnotu chyby) a celkový přebytek opět změní.  

Změnila se také čísla o přebytku za rok 2014. Podle předběžných údajů činil 26,1 miliardy, zpřesněná čísla nyní uvádějí  7,48 miliardy korun.