Propad ruské ekonomiky došel už i do kasáren. Moskva zřejmě seškrtá výdaje na obranu

O pět procent – o tolik se letos mohly snížit ruské výdaje na obranu. Rozpočet armády přitom v posledních letech rostl v důsledku snahy prezidenta Vladimira Putina obnovit vojenskou sílu země. Plánované škrty ale ukazují, že ani ozbrojené síly nejsou imunní vůči útlumu ruské ekonomiky, píše agentura Reuters.

O pětiprocentním snížení armádního rozpočtu informovala podle agentury RIA Novosti náměstkyně ruského ministra obrany Taťána Ševcová. A pokud škrty projdou přes Vladimira Putina, půjde o největší snížení výdajů na obranu od jeho nástupu do prezidentské funkce v roce 2000.

V roce 2011 totiž Putin oznámil, že plánuje do roku 2020 vynaložit na modernizaci ruské armády 23 bilionů rublů (téměř osm bilionů korun). Význam posílení ruské armády pro Kreml podle Reuters navíc později podtrhly vojenské intervence na Ukrajině a v Sýrii.

Nyní se tedy čeká, zda návrh prezident podepíše. Pokud by skutečně došlo ke snížení rozpočtu na obranu, znamenalo by to vítězství ruského ministerstva financí, které opakovaně varovalo, že si země nemůže žádné rozsáhle výdaje na modernizaci armády dovolit.

Ropa klesá, sankce zůstávají

Ruské hospodářství stahují dolů jednak nízké ceny ropy, jednak ekonomice nepomáhají ani sankce, které na Moskvu uvalily západní země kvůli ruské anexi Krymu a bojům na východě Ukrajiny. Hrubý domácí produkt (HDP) Ruska se loni propadl o 3,7 procenta, a zaznamenal tak nejvýraznější pokles od roku 2009, kdy se světová ekonomika potýkala s globální finanční krizí.

Jenom příjmy z prodeje ropy a zemního plynu tvoří zhruba polovinu celkových příjmů do ruské státní kasy. Každý další pokles cen ropy tak rozpočet sráží níž a níž. Pokud se budou ceny ropy pohybovat letos v průměru kolem 40 dolarů za barel, měl by činit deficit státních financí podle vládních propočtů tři procenta HDP.

Škrty v obraně mohou být také reakcí na sobotní varování mezinárodní ratingové agentury Moody's Investors Services, která upozornila na to, že se Rusko může propadnout hlouběji do spekulativního pásma. Moody's nyní hodnotí úvěrovou spolehlivost země známkou Ba1, což je jeden stupeň pod investičním pásmem. Nově ale agentura uvedla, že umístila rating do režimu pozorování s možností jeho dalšího snížení.

„Z hodnocení agentury Moody's vyplývá, že je třeba přizpůsobit rozpočtový systém nové realitě na trhu s komoditami,“ reagoval na oznámení ruský ministr financí Anton Siluanov, který podle Reuters dodal, že vláda už připravila kroky, kterými hodlá odpovědět na současnou ekonomickou situaci – ve střednědobém horizontu chce dosáhnout vyrovnaného rozpočtu.

Už v sobotu tak Siluanov mluvil o výdajových škrtech, o zvýšení spotřebních daní a o lepším výběru daní. Podle Moody's ale nemusejí tato opatření stačit. Rusko podle agentury potřebuje radikálnější reformy fiskálního systému, jako je důchodová reforma. Té se ale Rusové v brzké době nedočkají. Letos v září se totiž v Rusku konají parlamentní volby a na začátku roku 2018 pak volby prezidentské. A před volbami nebude nikdo riskovat.

Ze tří hlavních ratingových agentur, kterými jsou Moody's, Standard & Poor's a Fitch Ratings, má Rusko známku v investičním pásmu jen u agentury Fitch.