Norská firma může koupit Hamé, antimonopolní úřad není proti

Norská společnost Orkla může převzít českého potravinářského výrobce Hamé. Spojení nevzbuzuje obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže, uvedl antimonopolní úřad. Orkla by tak měla zdvojnásobit svůj obrat ve střední Evropě.

Prodej Hamé schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Fúze s norskou společností Orkla by podle něj neměla zásadně narušit hospodářskou soutěž, a to ani v oblasti velkoobchodního prodeje kečupu nebo ostatních omáček podávaných za studena. „Podobně spojení nevzbuzuje obavy v oblastech velkoobchodního prodeje dětské výživy a majonézy,“ uvedl předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj.

Transakci za 175 milionů eur už před časem schválil slovenský antimonopolní úřad, protože Hamé má výrobní závod také na Slovensku. Společnost Orkla už v tuzemsku vlastní jinou tradiční značku - Vitanu, ve střední Evropě pak také rakouskou společnost Felix a rumunskou Orkla Foods Romania.

Firma Hamé loni utržila přes 6 miliard, Orkla posílí ve středoevropském regionu

„Silnější pozice ve střední Evropě zajistí Orkle prostor pro další růst na těchto trzích,“ řekl loni k transakci viceprezident společnosti Orkla Atle Vidar Nagel-Johansen. Převzetím Hamé zdvojnásobí Orkla svůj obrat ve střední Evropě.

Výrobky Hamé
Zdroj: Hamé

Tržby potravinářské společnosti Hamé loni stouply o více než osm procent, překonaly 6,01 miliardy korun. Obrat nejvíc rostl v České republice – o 13 procent. Tuzemský trh přinesl Hamé polovinu loňských tržeb. Stouply i na Slovensku, v Maďarsku a v Rumunsku. Naopak kvůli oslabení rublu o pětinu klesly výnosy z Ruska. Hrubý zisk firmy činil přibližně 600 milionů korun.

  • Hamé má v Česku a na Slovensku vedoucí pozici na trhu u paštik, hotových jídel, konzervované zeleniny, džemů a dětské výživy. Mezi nejznámější značky patří Hamé, Májka, Znojmia a Otma. Firma má 2400 zaměstnanců a deset výrobních závodů, z toho sedm v Česku, po jednom na Slovensku, v Rumunsku a v Rusku.
  • Orkla je předním dodavatelem značkového spotřebního zboží a řešení v oblasti potravin, drogistického zboží a pekárenství ve Skandinávii, v Pobaltí, na některých trzích ve střední Evropě a v Indii. S akciemi Orkly se obchoduje na burze v Oslu.