Zaměstnavatelé zdravotně postižených by měli dostat vyšší příspěvky

Stát by mohl lidem, kteří zaměstnávají zdravotně postižené, zvýšit příspěvek o osm set korun měsíčně, návrh prošel Senátem. Podle předsedy poslanců ČSSD Romana Sklenáka změna souvisí se zvýšením minimální mzdy. Příspěvek proto zvedají, aby kvůli chybějícím penězům na platy nezkrachovaly například chráněné dílny. Legislativu ještě musí stvrdit podpisem prezident.

Příspěvek na plat lidí se zdravotním postižením se zřejmě zvýší až na 8800 korun měsíčně. Na příspěvky má nárok zaměstnavatel, který zaměstnává na chráněných pracovních místech více než polovinu lidí se zdravotním postižením z celkového počtu pracovníků. Návrh, schválený Senátem, také zvýší o 700 korun až na 2700 korun možnou měsíční státní dotaci na další náklady zaměstnavatele související se zaměstnáváním lidí se zdravotním postižením.

Navýšení příspěvku přináší novela, jejímž původním cílem bylo pomoci omezit pracovní úrazy zejména na staveništích. Podle předsedy senátorů ODS Jaroslava Kubery tak jde o „naprosto čistý, byť bohulibě motivovaný přílepek“.

Kubera dokonce navrhoval, aby Senát využil ústavní možnost předlohou se nezabývat. Novela by pak putovala k prezidentovi jako přijatá po uplynutí měsíční lhůty, kterou Senát na projednání zákonů má. Na svou stranu ale Kubera získal jen 18 senátorů.

Do vládní novely začlenila vyšší příspěvek sněmovna na návrh předsedy poslanců ČSSD Romana Sklenáka. Podle něj změna souvisí se zvýšením minimální mzdy, která od ledna vzrostla z 9200 na 9900 korun, v případě zaměstnanců s invalidním důchodem z 8000 na 9300 korun.

Změna má pro stát představovat výdaje do 540 milionů korun ročně, reálně asi 380 milionů korun. Změna se netýká příspěvku na zaměstnávání zdravotně znevýhodněných lidí, na něž zaměstnavatelé budou nadále brát až pět tisíc korun na plat a až tisíc korun na další náklady.