Spor o rozsah řeckých reforem by mohl zpozdit finanční pomoc

Jak moc Řecko potřebuje reformovat svou ekonomiku? Eurozóna a Mezinárodní měnový fond (MMF) mají rozdílný názor. Mohlo by to dokonce zpozdit výplatu další části pomoci a zahájení rozhovorů o oddlužení. Napsala to agentura Reuters s odvoláním na úředníky eurozóny a MMF.

Neshoda panuje ohledně toho, co by Řecko mělo udělat, aby v roce 2018 dosáhlo přebytku primárního rozpočtu ve výši 3,5 procenta hrubého domácího produktu a udrželo ho na této výši, aby bylo jisté, že si dále nebude muset půjčovat od eurozóny a zůstalo solventní.

MMF je podle úředníků obezřetnější ve výhledu ekonomického růstu a fiskálního výkonu Řecka než eurozóna, protože zkušenosti z minula ukázaly, že Atény za stanovenými cíli zaostávaly.

Řecko by podle MMF mělo být v reformách ambicióznější.

Měnový fond se tak domnívá, že se současnými reformami bude primární přebytek v roce 2018 činit zhruba dvě procenta HDP. Růst bude o zhruba jeden procentní bod nižší, než předpovídá eurozóna. Řecko by tak mělo být ambicióznější v reformách, zvláště v případě politicky nejobtížnější penzijní reformy, která poslední týdny vyvolává v Řecku demonstrace.

Řecko až do července nečeká velká splátka dluhu

Zástupci MMF a eurozóny však doufají, že se jim podaří dosáhnout kompromisu v jednání o Řecku tento týden, ještě před pondělním zasedáním ministrů financí eurozóny. Dokud se obě strany nedohodnou, nemůže padnout rozhodnutí, zda Řecko splnilo požadavky nutné k uvolnění peněz z nového úvěru. Stejně tak nemůže eurozóna začít jednat s Aténami o odpuštění části dluhu.

Finanční pomoc od MMF a EU drží Řecko nad vodou od roku 2010. Věřitelé měli rozdílné názory i v minulosti, vždy se jim ale podařilo neshody vyřešit dříve, než se jim dostalo větší publicity. Řecko nyní až do července nemusí řešit žádnou větší splátku dluhu, takže Atény a věřitelé mají dostatek času na nalezení kompromisu. Vleklá jednání ale podkopávají důvěru investorů.

Když Atény loni požádaly o třetí záchranný program, požadovali někteří z MMF, aby fond zůstal mimo, dokud nebude jasné, že se Řecku podaří znovu se postavit na nohy. MMF tak oficiálně není součástí třetího balíku pomoci, i když eurozóna by chtěla, aby byl. Fond uvedl, že se k pomoci nepřipojí, dokud se jejich názory nebudou shodovat. Schválení od MMF je ale důležité pro některé evropské země, jako je Německo, Rakousko nebo Finsko, které se domnívají, že Evropská komise je vůči Řecku příliš shovívavá a její prognózy příliš optimistické.