Bankovní účet má být pro každého, související poplatky se mají zpřehlednit

Události ČT: Základní bankovní účet, zlevnění platby kartou i jednodušší změna banky (zdroj: ČT24)

Banky mají nabízet základní platební účet a zájemci o účet by měli být lépe informováni o poplatcích, které se s ním pojí. Počítá s tím novela zákona o platebním styku, kterou schválila vláda. Zákon je reakcí na požadavky EU.

Základní platební účet budou spotřebitelům nabízet banky a občan Evropské unie by měl být schopen ho získat v kterékoli ze zemí osmadvacítky. Za základní platební účet se bude považovat ten, u kterého je možné alespoň vybrat hotovost a provádět finanční transakce. Nemusí ale zahrnovat kreditní kartu či kontokorent.

Pravidla jsou směřována na celou Evropskou unii, české banky jsou už ale teď poměrně benevolentní. „Nikde neprověřujeme klienta, zda je v registrech, či nikoliv. Každý klient si u nás může otevřít ten běžný účet,“ zmínila ředitelka pobočky Sberbank Lada Gabrielová. Podle ředitelky komunikace v Raiffeisenbank Hany Kovářové neotevřou účet v promile případů. „Spíše se jedná o nějaké dodržování mezinárodních dohod o seznamech sankcionovaných zemí či osob,“ dodala. Přesto 50 milionů Evropanů a z toho přes milion Čechů nemá bankovní účet.

Nová směrnice Evropské komise má zajistit, aby právo mít bankovní účet bylo základním právem každého Evropana.
Despina Spanou
ředitelka spotřebitelské politiky, Evropská komise

Ministerstvo financí uvedlo, že hlavními přínosy navrhované úpravy jsou především posílení postavení a ochrany spotřebitele na finančním trhu a zajištění jeho větší informovanosti.

Banky totiž také budou povinně používat ve svých sazebnících a obchodních podmínkách jednotnou terminologii. Spotřebitel by se tak měl před uzavřením smlouvy o založení bankovního účtu snadněji orientovat v poplatcích, které banka v souvislosti s účtem požaduje.

Přispěje to k transparentnosti a konkurenceschopnosti na trhu.
Andrej Babiš
český premiér

„Díky tomuto dokumentu budou moci spotřebitelé snáze porovnávat jednotlivé nabídky. Kromě toho každoročně obdrží souhrnný přehled všech poplatků, které za předcházející rok své bance v souvislosti s platebním účtem zaplatili,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO). 

Povinnosti nabízet základní účet se mají vyhnout spořitelní a úvěrní družstva, protože ta jsou oprávněna přijímat vklady pouze od svých členů. Ministerstvo financí také navrhuje ze zákona vyjmout Českou národní banku. 

Obchodníci zaplatí za zákazníky s kartou méně

Další změnou je také zmenšení poplatku za platby kartou, které teď platí obchodník bance, která mu poskytne platební terminál. Někteří prodejci, například i taxikáři, zatím placení kartou neumožňovali, protože se jim nevyplácelo.

Doposud to mohlo být až několik procent z placené částky, nově bude u debetních karet strop na 0,2 procentech z platby, u kreditních karet pak na 0,3 procentech.

Směrnice o platebním účtu by měla být zavedena podle EU do 18. září 2016 a směrnice o mezibankovních poplatcích do června 2016. Česká republika také musí do dvanácti měsíců od začátku platnosti zavést sankce za porušení a určit, kdo bude dodržování kontrolovat.