Nových firem vzniklo loni nejvíce od krize, stál za tím prudký rozvoj ekonomiky

Řičař: Za rekordním počtem je růst ekonomiky i nová legislativa (zdroj: ČT24)

Rekordní růst české ekonomiky byl loni doprovázen i rekordem ve vzniku nových firem. Zaregistrováno bylo téměř 27 tisíc firem, nejvíce od předkrizového roku 2007. Téměř polovina z nich má sídlo v Praze.

Celkový počet společností se tak přiblížil 432 tisícům a meziročně stoupl o 4,8 procenta. Zdaleka nejvíce jich bylo společností s ručením omezeným (94 procent), zbytek představovaly akciové společnosti. Vyplynulo to z databází a výpočtů poradenské společnosti Bisnode.

Za růstem počtu s.r.o. je podle analytika Bisnode Michal Řičaře také nová legislativa, která jejich vznik zjednodušila. Mnoho lidí podle něho rovněž využívá tyto společnosti z čistě reprezentativních účelů. 

Podíl akciových společností klesá od doby, kdy vstoupil v platnost zákaz anonymních akcií, podotkl Řičař. Zvyšoval se také počet zaniklých firem. Loni jich skončilo 6426, což bylo nejvíce za poslední čtyři roky.

Vznik a zánik firem je odrazem stavu ekonomiky. Čím více se roztáčejí kola ekonomiky, tím více vzniká nových firem. Dalším průkazným jevem mezi rychle rostoucí ekonomikou a firmami je i zvýšená míra zániku firem.
Michal Řičař
analytik Bisnode

Česká ekonomika loni vzrostla o 4,3 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu hrubého domácího produktu. Šlo o nejvýraznější roční růst od roku 2007.

Vedle Prahy vznikalo hodně firem také v Jihomoravském kraji (11,8 procenta), Moravskoslezském (8,4) a Středočeském (6,5).

„Jde o dlouhodobé trendy. Nejvíce firem vzniká v okolí nejvýznamnějších metropolí, jako je Praha, Brno a Ostrava, kde existuje největší prostor pro nové podnikatelské příležitosti,“ dodal Řičař.