Až se EET dostane k prezidentovi, podepíše zákon co nejdříve

Události ČT: EET na cestě od poslanců k senátorům (zdroj: ČT24)

Dalšímu schvalování elektronické evidence tržeb by nemělo nic stát v cestě. V Senátu má koalice jasnou většinu a na program by se měl zákon o EET dostat v polovině března. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček pak předpokládá, že až zákon doputuje na Hrad, Miloš Zeman ho podepíše bezodkladně. Mezi podnikateli přitom stále vzbuzuje EET obavy, například z toho, jak budou evidovat tržby při výpadcích internetu.

Zákon o elektronické evidenci tržeb zůstával ve sněmovně několik měsíců. Další cesta zákona by měla být svižnější. V polovině března by se měl dostat na schůzi horní komory. „Jednání v Senátu povedu k tomu, abychom se skutečně seriózně pobavili, vyslechli argumenty pro a proti,“ prohlásil předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Opoziční obstrukce tentokrát nehrozí. „Je tam limit 30 dnů, a kdyby nebyl zákon v té době projednán, tak se stejně musí postoupit prezidentu republiky,“ přiblížil Štěch. Ostrá kritika evidence však od pravicových senátorů zazní. Jejich kolegové ze sněmovny zatím chystají ústavní stížnost na EET. Hotovou ji chtějí mít na jaře.

U prezidenta Miloše Zemana by se EET zdržet neměla. „Předpokládám, že po doručení tohoto zákona na Pražský hrad pan prezident svůj podpis připojí pod tento zákon bezodkladně,“ prohlásil mluvčí Jiří Ovčáček.

EET a problémy s internetovým připojením

Restaurace, hotely i ubytovny se už pomalu na spuštění systému připravují. Obezřetnost přetrvává, část podnikatelů se například obává toho, jak budou evidovat tržby při výpadcích internetu. Problém s internetem může být znatelnější u provozovatelů restaurací a hotelů v horských oblastech. „Systém ne vždycky funguje a já nechci, aby hosté čekali dvě hodiny na účet,“ zmínil provozovatel Šámalovy chaty v Jizerských horách Petr Polák.

Ministerstvo financí ale uklidňuje, že podnikatelé se výpadků internetu bát nemusejí. V případě přerušení spojení budou evidovat tržby dál a finanční správě pak mají údaje o tržbách poslat do dvou dnů. „V momentě, kdy by byl výpadek internetu, může vydat účtenku,“ uvedla náměstkyně ministra financí pro daně Alena Schillerová. Až se znovu připojí na internet, automaticky se to podle ní odečte.

Živnostníci, kteří pracují mimo signál delší dobu, budou moci podle zákona odeslat tržby až za pět dní. „Už v předstihu si budou moci podat žádost ke správci daně,“ uvedla Schillerová.

Od faktického spuštění elektronické evidence tržeb v první vlně by ale bylo po prezidentově podpisu ještě několik měsíců daleko. Zatím se počítá s možným termínem prvního listopadu.