Ve Venezuele zdraží benzin. Poprvé za dvacet let a hned o tisíce procent

Vládní opatření proti recesi ve Venezuele pocítí všichni tamní řidiči. Zatímco v České republice se ceny pohonných hmot po desítkách haléřů propadají, ve Venezuele skokově vzrostou i šedesátinásobně. V přepočtu na koruny bude ale benzin stále levnější.

Nízké ceny benzinu ve Venezuele dosud zajišťovaly vládní dotace. Venezuelský prezident Nicolás Maduro však nyní oznámil, že jeho vláda poprvé po téměř 20 letech ceny výrazně zvýší v rámci balíčku ekonomických opatření.

Cena 91oktanového benzinu vzroste od pátku o 1329 procent z 0,07 bolívaru na jeden bolívar (necelé čtyři koruny), 95oktanový benzin pak bude zdražen o 6086 procent z 0,097 bolívaru na šest bolívarů (23 korun). Pro srovnání, průměrná cena Naturalu 95 v Česku byla v posledním týdnu 26,88 koruny.

Maduro na sebe bere za zdražení benzinu zodpovědnost

Venezuelský prezident se podobným opatřením snažil již delší dobu vyhýbat. Nyní ale uvedl, že díky novým cenám pohonných hmot dojde k úspoře v hodnotě 800 milionů dolarů ročně. „Jde o nezbytné opatření. Beru za něj zodpovědnost,“ prohlásil Maduro.

Venezuelský prezident Nicolás Maduro
Zdroj: Reuters

Podle některých kritiků z řad opozice se zvýšení cen citelně projeví na příjmech milionů Venezuelanů, kteří mají již nyní problém vyjít s penězi. Jiní zástupci opozice ale nicméně souhlasí s tím, že zvýšení cen bylo nutné.

Reakce samotných Venezuelanů na zvyšování cen pohonných hmot byly v minulosti různé. V roce 1989 to v zemi vyvolalo vlnu pobouření, která vyústila v nepokoje trvající dlouhé dny. O život dokonce přišly stovky lidí. K dalšímu nárůstu cen došlo po osmi letech, tehdy se krok obešel bez protestů.

Venezuela je ekonomicky závislá na vývozu ropy, podobně jako Rusko tak má kvůli klesajícím cenám ropy potíže. Výnosy z ropy tvoří v případě Venezuely dokonce 96 procent devizových příjmů země. Kromě ekonomických problémů řeší Venezuela i ty politické. V loňských parlamentních volbách totiž dosáhla opozice nebývalého úspěchu, po šestnácti letech připravila vládní socialisty o většinu. Nyní se chtějí také pokusit ústavně sesadit prezidenta Madura.

Vydáno pod