Na řecké traktory na hranici odpověděli bulharští řidiči vlastním protestem

Na řecko-bulharské hranici se vytvořily několikakilometrové fronty. Na jedné straně jsou řečtí zemědělci, kteří blokují provoz s traktory na protest proti reformě, na druhé straně bulharští řidiči kamionů, kterým se nelíbí blokáda Řeků.

Podle policejních údajů stojí na řecké straně asi osm set kamionů a sto šedesát osobních aut, zatímco na bulharské je asi tisíc tahačů a pět set osobních aut, uvedl server řeckého listu Ta Nea.

Zemědělci s traktory na protest proti penzijní reformě řecké vlády v posledních týdnech různě narušují dopravu po celém Řecku a v uplynulých dnech se rozhodli uzavřít právě řecký hraniční přechod Promachonas, zejména pro vozidla přijíždějící z Bulharska.

To se však nesetkalo s pozitivní odezvou ze strany Bulharska. Blokáda se tak zintenzivnila v posledních 24 hodinách, co na protest proti akci řeckých farmářů uzavřeli hranici i na bulharské straně tamní dopravci v kamionové dopravě a zcela zablokovali cestu i z Řecka.

Řecká blokáda pak vyvolala protesty i v bulharské metropoli. Místopředsedkyně bulharské vlády Meglena Kunevová se nechala slyšet, že každý má právo na protesty, ale nesmí přitom narušovat právo na svobodu pohybu. Sofie tak požádala Evropskou unii, aby zasáhla. Obě země již počítají kvůli přerušení dopravy ekonomické ztráty.

Demonstrace kvůli přístavům

Zároveň se v ulicích Atén odehrála další protivládní demonstrace, tentokrát z řad přístavních pracovníků, kteří nesouhlasí s prodejem největších řeckých přístavů v Řecku. O koupi aténského má zájem čínská společnost COSCO.

V minulých dnech v Aténách demonstrovali také zemědělci. Řečtí zemědělci požadují odvolání reforem a zahájení jednání prakticky od nuly. Reformy jsou však podmínkou pro další pomoc Řecku ze strany mezinárodních věřitelů, podle nichž navíc musí vláda v Aténách oproti svým nynějším návrhům ještě přitvrdit. Pro zemědělce plán vlády počítá se zvýšením odvodů na důchodové pojištění ze 7 na 20 procent. Kromě toho jim má být zvýšena daň z příjmu z 13 na 26 procent. Podobné kroky se týkají i svobodných povolání.