Do exekuce loni propadlo 80 tisíc penzí. Sráželo se i z nemocenské a mateřské

Když nemá dlužník na zaplacení svého dluhu, sráží se mu postupně z platu. Pokud se ale dluh týká penzisty, je mu exekučně obestaven důchod. Jenom loni bylo takových případů 80 tisíc – o 4700 víc než o rok dříve. Celkově se za posledních deset let zvedl počet exekucí na důchod 2,6krát. Prudce ale roste i množství exekučních a insolvenčních srážek z nemocenské a mateřské.

Celkem strhla Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) za rok 2015 dlužníkům přes dvě miliardy korun, které následně vyplatila věřitelům. Z důchodů šlo 1,84 miliardy a zbytek připadl na nemocenské a mateřské. 

Počet důchodů s exekucí ve vybraných letech
Zdroj: Česká správa sociálního zabezpečení

Co se týče samotných důchodů s exekuční srážkou, těch loni přibylo oproti roku 2014 o šest procent a ČSSZ strhla peníze z celkem 79 991 penzí. Vedle toho ale přibylo i případů, kdy nebylo možné požadovanou částku vůbec zabavit – protože důchod byl příliš nízký. Těch bylo v meziročním srovnání o zhruba dva tisíce víc, tedy kolem 44 tisíc.

Příliš nízký důchod ale neznamená, že dluh zanikl. Pokud ho dlužník, tedy důchodce neuhradí jiným způsobem, ČSSZ výkon rozhodnutí stále eviduje. V okamžiku, kdy se dlužníkovi důchod zvýší, nebo se u něj změní například počet vyživovaných osob, ČSSZ je povinna srážku zařídit.
Renata Provazníková
oddělení komunikace ČSSZ

Renata Provazníková z oddělení komunikace ČSSZ ale připomněla, že se od ledna parametry pro stanovení srážek z důchodů změnily. Správa je proto od únorové splátky přepočítá a výsledek pak oznámí klientům. „Vzhledem ke zvýšení nezabavitelné částky a nízké lednové valorizaci důchodů se u většiny případů exekuční srážka mírně sníží,“ upřesnila Provazníková. 

Jednorázových 1200 korun důchodcům zůstane

Důležitou informací pro řadu důchodců je pak i to, že únorový jednorázový příspěvek k důchodu ve výši 1200 korun exekuci nepodléhá a penzisté ho tak dostanou celý.

  • Částka, která je minimem a pod kterou už není možné finance zabavit, letos činí 6179 korun. 
  • Tato suma pak s každou vyživovanou osobou roste, a to o 1545 korun. 
  • Bez omezení se může srážet ze sumy nad 9268 korun.

Vedle důchodů eviduje ČSSZ také exekuční srážky z nemocenské a mateřské. Loni jich správa provedla přes 130 tisíc. Oproti roku 2013 je to dvojnásobek, dodává Provazníková.

Do penze hned s několika exekucemi

Dluhy se splácejí jak ze starobních, tak i z invalidních a pozůstalostních důchodů. Podle dat ČSSZ přibývá lidí, kteří jdou do penze dokonce s několika exekucemi. V jejich případě je to právě správa sociálního zajištění, která dlužné peníze strhává a následně posílá věřitelům – tuto povinnost přebírá od zaměstnavatele.

Vyrovnává pak například dluhy, které vznikly na prodejních zájezdech, při neplacení výživného, nesplácením půjčky či ručením za ni, na poplatcích za svoz odpadu, kvůli jízdě na černo či pokutám za parkování. Pokud se člověk rozhodne na rozhodnutí o exekuci stěžovat, může. A to vždy u té instituce, která o srážkách rozhodla, tedy například u soudu.

V případě, kdy penzisté dluh i úroky a náklady řízení uhradí, správa strhávání peněz ukončí. Okamžité zastavení srážení kvůli systému vyplácení ale zrušit nelze. Částku strženou navíc se ale úředníci snaží co nejdřív poslat zpět.