Čím více dětí, tím menší sociální pojištění? Návrh přes Babiše zřejmě neprojde

Události: Upraví se výše sociálního pojištění podle počtu dětí? (zdroj: ČT24)

Rodiče se čtyřmi a více dětmi nebudou muset platit nic, bezdětným naopak sociální pojištění o procentní bod stoupne – ministryně Michaela Marksová (ČSSD) plánuje změnit sociální pojištění podle počtu dětí. Čím víc dětí, tím nižší platby. Návrh má podporu sociálních demokratů i lidovců. Ostře proti je ale třetí koaliční partner, tedy hnutí ANO, a zejména jeho předseda a ministr financí Andrej Babiš.

„Nevidím důvod, proč by se měli handicapovat lidé, kteří nemají děti. A nápady, že by lidé, kteří mají zase víc než čtyři děti, vůbec neplatili sociální odvody, se mi taky nelíbí,“ říká Babiš.

Pokud by vládní návrh prošel, přilepšily by si zejména právě velké rodiny, kde jsou čtyři a více dětí. Jejich rodiče by totiž sociální pojištění neplatili vůbec. Naopak lidé, kteří nemají žádné děti, by zaplatili o jeden procentní bod více než dnes. Bez ohledu na to, zda jde o zaměstnance nebo živnostníky. Změna by se týkala obou. Nižší odvody by pak měly platit pouze pro rodiče dětí do 26 let.

Návrh sazeb pojistného
Zdroj: MPSV

Návrh ale podporují zbylé vládní strany, tedy sociální demokraté i lidovci. „Určitě budu v té diskusi chtít od pana ministra financí slyšet především fakta, proč to odmítá,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Až vyrostou, budou platit důchody i těm bezdětným

Roli by ve výměře pojistného nehrálo ani to, zda jsou lidé bezdětní ze svého vlastního rozhodnutí, nebo zda potomky nemohou mít ze zdravotních důvodů. Podle Marksové je to proto, že bezdětní lidé (bez ohledu na to, zda děti nemohou, nebo nechtějí mít) mají více finančních prostředků než páry, které děti mají. A jednou, až děti vyrostou, tak budou přispívat na důchody i těm bezdětným.

Rodiny s dětmi vydávají opravdu nepoměrně více peněz na děti.  Na děti, které budou i těm bezdětným platit důchody.
Michaela Marksová
ministryně práce a sociálních věcí

Ministerstvu financí se ale nelíbí, že by tato změna v sociálním pojištění znamenala dalších zhruba 4,5 miliardy korun ze státního rozpočtu. Navíc upozorňuje na to, že jde opět o úlevu pro stejnou skupinu rodin s více dětmi, které během tohoto volebního období už vzrostly a ještě vzrostou daňové slevy.

Opozice bude hlasovat spíš proti

Návrh to bude mít ve sněmovně bez podpory hnutí ANO těžké, protože proti je i většina opozice. „Je to navíc velmi nespravedlivé vůči těm, kteří by děti chtěli mít, ale nemohou,“ říká místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová.

A koalice si nemůže být jistá ani hlasy komunistů. „Je potřeba zvážit, do jaké míry je návrh vybilancovaný. To znamená - pokud sebereme na odvodech, tak by to mělo být spočítáno tak, že ušetříme na dávkách,“ uvedl jejich místopředseda Jiří Dolejš.

I přesto je ale ministerstvo práce a sociálních věcí připraveno v dubnu předložit návrh na vládě. A to i bez podpory koaliční dohody.