Evropské burzy ve znamení ztrát, sráží je ceny ropy i obavy o světovou ekonomiku

Evropské akcie začaly čtvrteční obchodování výprodejem. Německý index DAX ztrácel v poledne 2,3 procenta, britský FTSE 2,1 a francouzský CAC 3,3 procenta. Klesala i pražská burza, přibližně 2,2 procenta. Podle komentáře amerického listu Wall Street Journal burzy reagovaly na další pokles světových cen ropy, na opatrný tón americké centrální banky (Fed) i na obavy o zdraví světové ekonomiky.

Index pražské burzy PX se před polednem dostal na 844,19 bodu, naposledy byl níž v listopadu 2011. Více než tři procenta hodnoty odepisovaly akcie významných hráčů jako Erste Bank a Komerční banka, nedařilo se ani pojišťovně VIG či ČEZu.

Evropské burzy podle společnosti Patria reagují na středeční projev šéfky americké centrální banky Fed Janet Yellenové, která nedokázala utišit obavy ze zpomalování globálního růstu. Týdenní ztráta pražské burzy se ráno prohloubila na více než sedm procent, a mířila tak k největšímu týdennímu propadu od září 2011, uvedla Patria. Později se ztráta zmírňovala. 

Výprodej na burzách (zdroj: ČT24)

Akcie bank tvrdě zasaženy

Komerční bance, která ráno informovala o poklesu loňského čistého zisku na 13,132 miliardy korun, dopoledne klesla hodnota akcií o 3,88 procenta na 4837 korun. „Ke slabým výsledkům se přidává i další panický výprodej v západoevropském bankovním sektoru,“ komentoval vývoj Pavol Mokoš z Patria Finance.

Pokles indexu západoevropských bank Stoxx 600 Banks s sebou stáhl i akcie Erste Bank, které dopoledne přišly o 3,46 procenta. Před polednem se obchodovaly za 619,90 koruny. Rovněž pojišťovna VIG přišla o 2,55 procenta (553,60 korun).

Tlak na zlevnění ropy je ze všech stran

Cena ropy Brent během čtvrtka klesala k 30 dolarům za barel, zatímco americká WTI se pohybovala kolem 26,19 dolarů, což byla její nejnižší úroveň od roku 2003. 

Přibývá přitom faktorů, které mohou tlačit ceny dolů. Odborníci si všímají například toho, že producentské země bojují o tržní podíl snižováním cen. Írán tak soupeří se Saúdskou Arábií a nabízí svou ropu asijským státům se slevou, uvedla agentura Reuters. 

Společnost Goldman Sachs ve své analýze upozornila na převis nabídky, který je ovlivněn i zpomalením Číny, coby největšího dovozce ropy na světě. Spojené státy navíc oznámily ropné zásoby v rekordní výši. Cena ropy bude podle Goldman Sachs kolísat a pohybovat se v prvním pololetí mezi 20 až 40 dolary za barel. Od poloviny roku 2014 klesly světové ceny ropy téměř o 75 procent. 

Vydáno pod