Česko turisty stále láká. Výpadek Rusů zalepili Číňané i Američané

Úbytek turistů z Ruska a Ukrajiny byl sice loni vysoký, přesto se v českých hotelech a penzionech ubytovalo 17,2 milionu hostů, tedy o 10,2 procenta více než v roce 2014. Meziročně se zvýšil i počet přenocování - o 9,6 procenta. Optimistická čísla nemají na svědomí pouze zahraniční turisté, ale přibylo i těch tuzemských, informoval Český statistický úřad (ČSÚ).

Celkový počet cizinců, kteří přijeli navštívit Česko, se sice zvýšil – na 8,7 milionu, ale velmi výrazně poklesl počet ruských turistů, a to o 37,4 procenta. A ubylo i hostů z Ukrajiny, kterých bylo o 10,7 procenta méně. Tento propad ale vyrovnala vyšší návštěvnost z jiných zemí. Například Němců se loni v Česku ubytovalo o 12,6 procenta více a hostů ze Slovenska přibylo o 14,6 procenta. Američanů přijelo do tuzemska dokonce o skoro 15 procent více.

Ještě výrazněji ale rostl počet návštěvníků z Asie. Čínských turistů se v Česku loni ubytovalo o 35,3 procenta více a podobné to bylo i s hosty z Jižní Koreje, u kterých byl zaznamenán meziroční nárůst počtu cest o 31,8 procenta.

Čínská klientela – to je pro Českou republiku do několika budoucích let přímo spása. A díkybohu za to, že se rozvíjí mezinárodní letecké spojení mezi Prahou a Pekingem. A vypadá to, že bude otevřena linka z Šanghaje.
Tomáš Cikán
viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

Agentura Czech Tourism loňská data doplnila ještě o průměrnou útratu zahraničních turistů na osobu na den – ta dosáhla 2770 korun. Nejvíce utráceli Američané (4477 korun) a nejméně Slováci (998 korun).

Za co turisté nejvíce utrácejí, se ale velmi liší. „Například turisté z Číny utrácejí víc, než je průměr, protože nakupují luxusní oblečení a kosmetiku a české výrobky jako sklo a bižuterii,“ dodává Martina Fišerová z agentury CzechTourism.

Co se týče samotného čtvrtého čtvrtletí roku 2014, i zde se počet přenocování zvýšil, a to o 6,6 procenta na 9,1 milionu. Domácí klientela navýšila počet nocí o více než 11 procent, zahraniční hosté o 3,5 procenta. Počet přenocování byl vyšší ve všech regionech České republiky s výjimkou jižní Moravy.

Celkově pak od října do prosince přijelo o 5,5 procenta cizinců víc a českých návštěvníků přibylo o desetinu. Nejvíce z nich se ubytovalo ve čtyřhvězdičkových hotelech.

Táhnou všechny kraje bez výjimky

Více hostů i přenocování zaznamenaly v loňském roce všechny české kraje. Nejvyšší nárůst byl v Královéhradeckém kraji, kam přijelo o 18,7 procenta hostů více než v roce 2014. Na druhém místě se umístil Liberecký kraj s nárůstem o 17,3 procenta.

„Turistické cíle se příliš nemění. Tradičně jsou to zoologické zahrady, v Praze je to klasicky Pražský hrad, velmi oblíbené jsou aquaparky a v poslední době se do popředí dostávají industriální památky nebo průmyslové oblasti, jako jsou pivovary nebo oblast Dolních Vítkovic,“ uvedla Fišerová. 

A díky ekonomickému oživení by měl nárůst turistů pokračovat i letos. „Na druhou stranu na rozdíl od loňského roku se v Česku neočekávají žádné tak významné události, jako bylo hokejové mistrovství světa a další šampionáty,“ dodává odborník společnosti PwC na hotelnictví Jan Musil. Geopolitická rizika podle něj také mají za následek větší zájem Čechů o tuzemské dovolené.

To ostatně potvrzuje i Fišerová z CzechTourism. „Okolní bezpečnostní situace se na dovolených projevila – Češi začali trávit více dovolené v Čechách… Segment nerezidentů a rezidentů je téměř vyrovnaný,“ uvedla.

Službám se dařilo nejlíp od roku 2008

Vedle turistů vydal Český statistický úřad rovněž celoroční čísla terciálního sektoru – tedy služeb. Zde tržby meziročně poskočily o 2,6 procenta, a zaznamenaly tak nejrychlejší růst od roku 2008. V samotném čtvrtém čtvrtletí tržby ve službách zpomalily růst na 2,2 procenta.

Růst se nejvíce opřel o informační a komunikační činnosti, dařilo se ale i pozemní přepravě. Více lidé utráceli také právě za ubytování a stravování. Tržby ubytovacích zařízení loni rostly každý měsíc a celkem stouply meziročně o 7,5 procenta. Ve stravování byly loňské tržby vyšší o 4,1 procenta, přičemž jediný pokles statistici zaznamenali v lednu.

Naopak skladům po předchozích třech letech růstu tržby klesly, nižší tržby měli i letečtí přepravci. Nižší tržby měla také pošta a kurýři, kterým tržby klesají již čtvrtým rokem.