Banka Credit Suisse prodělala poprvé za sedm let. A hned 71 miliard korun

Druhá největší švýcarská banka vykázala vloni celoroční ztrátu 2,94 miliardy franků (71,2 miliardy korun), a to poprvé od roku 2008. Banka chce urychlit zavedení úsporného programu, který mimo jiné předpokládá, že zruší asi čtyři tisíce pracovních míst.

Hospodářské výsledky Credit Suisse zasáhly rozsáhlé odpisy nehmotného majetku, náklady na právní spory a ztráty spojené s ukončováním některých aktivit. Předloni ještě banka hospodařila s čistým ziskem 1,9 miliardy švýcarských franků.

V průzkumu agentury Reuters odhadovali analytici ztrátu v průměru na 2,1 miliardy franků, loňský výsledek tak byl horší, než očekávali. V samotném čtvrtém čtvrtletí se banka propadla do ztráty 5,8 miliardy franků po zisku 691 milionů ve stejném období předchozího roku.

Rozhodli se urychlit úsporný program

„Vzhledem k mimořádně náročným podmínkám, kterým čelíme, jsme se ve čtvrtém čtvrtletí rozhodli urychlit realizaci úsporného programu,“ uvedl šéf banky Tidjane Thiam. Program má bance zajistit roční úsporu pět set milionů švýcarských franků.

Čtvrté čtvrtletí se podle Thiama vyznačovalo výraznější kolísavostí na finančních trzích, prudkým poklesem cen ropy a nejistotou související s politikou centrálních bank. „V lednu 2016 zůstaly podmínky na finančních trzích obtížné. Očekáváme, že trhy zůstanou rozkolísané i ve zbytku prvního čtvrtletí s tím, jak přetrvávají makroekonomické problémy,“ dodal Thiam.

UBS
Zdroj: ČTK/AP/Ennio Leanza

Na druhé straně největší banka ve Švýcarsku UBS se pochlubila růstem čistého zisku o osmdesát procent na pětileté maximum. I v případě zisku 6,2 miliardy švýcarských franků (přes 150 miliard korun) se analytici netrefili, očekávali o zhruba půl miliardy méně. „Navzdory velmi obtížnému prostředí jsme zažili skvělý rok z hlediska výnosů akcionářů i vztahů s klienty,“ prohlásil šéf podniku Sergio Ermotti.