Zpronevěra, praní špinavých peněz. Kvůli krachu družstva MSD je obžalováno 20 lidí

Vrchní státní zastupitelství v Praze ve čtvrtek podalo obžalobu na 20 lidí v kauze zkrachovalého Metropolitního spořitelního družstva (MSD). Státní zástupkyně Daniela Smetanová to uvedla na webu s tím, že skupina čelí obvinění ze zpronevěry a z praní špinavých peněz. Škoda, kterou obžalovaní způsobili, přesahuje podle vyšetřovatelů miliardu korun.

Družstvo údajně poskytovalo úvěry nesolventním zahraničním společnostem bez ověření jejich podnikatelských záměrů, což poškozovalo jak firmu, tak i zájmy vkladatelů. Státní zástupkyně obžalovala tři lidi ze zpronevěry, další dva z jejího organizování a devět z pomoci ke zpronevěře. Celkem 16 obžalovaných se pak bude před soudem zodpovídat i z údajné legalizace výnosů z trestné činnosti v organizované skupině působící ve více státech.

Za zpronevěru se škodou velkého rozsahu hrozí pět až deset let vězení, za praní špinavých peněz tři až osm let za mřížemi nebo propadnutí majetku. Rozsáhlou kauzu bude řešit pražský městský soud.

Praní špinavých peněz
Zdroj: ČTK/imago stock&people

Na podezřelé toky peněz v záložně upozornil policii Finanční analytický útvar ministerstva financí. Zahraniční firmy, kterým MSD poskytovalo úvěry, údajně neměly žádnou historii a zřejmě byly zastoupeny nastrčenými lidmi.

Pražské vrchní státní zastupitelství záložně na jaře 2013 zablokovalo peníze k výplatě vkladů kvůli podezření, že tyto finanční prostředky měly být vyvedeny do zahraničí. Česká národní banka poté družstvu odebrala licenci a soud záložnu, která tehdy měla přibližně 14 tisíc členů, poslal do konkurzu.