Benzin srazil za týden dalších 27 haléřů. Nafta je pod 26 korunami

Pokles cen pohonných hmot v Česku stále nekončí – tento týden jsou dokonce nejnižší za posledních šest a čtvrt roku. Nafta se dostala pod 26 korun za litr, řidiči za ni v průměru zaplatí o 46 haléřů méně než před týdnem. Cena Naturalu 95 za týden klesla o 27 haléřů na 27,48 koruny za litr. Vyplývá to ze sledování cen společností CCS. A paliva budou zlevňovat zřejmě dál.

Čeští řidiči tankují za stále nižší ceny již několik měsíců. Ještě na začátku loňského léta byl litr benzinu dražší o zhruba pět korun a nafty o víc než šest korun. Za levnějšími pohonnými hmotami je pokles cen ropy na světových trzích, které jenom od začátku letošního roku ztrácejí už přes 25 procent.

Pokles průměrných cen pohonných hmot u českých čerpacích stanic bude nadále pokračovat. V nejbližších sedmi dnech by opět měla více klesnout cena nafty, a to až o 25 haléřů. U benzinu by pokles cen měl být mírnější.
Boris Tomčiak
analytik společnosti Finlord

Analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak uvedl, že aktuálně sráží cenu ropy zrušení sankcí vůči Íránu. Ten by měl během několika týdnů zvýšit svou produkci o minimálně 0,5 milionu barelů ropy denně. „Taktéž se bude (Írán) snažit prodat rozsáhlé zásoby ropy uložené v tankerech,“ dodal analytik.

Nejdráž je stále v Praze

Nejdražší pohonné hmoty jsou nadále u čerpacích stanic v Praze. Natural 95 v hlavním městě stojí průměrně 28,20 Kč za litr a diesel 27,08 Kč/l. Benzin nad 28 korun se prodává ještě v Jihomoravském kraji a kraji Vysočina. V těchto regionech a ještě v Olomouckém kraji zaplatí lidé více i za naftu, jejíž cena se v těchto krajích na rozdíl od zbytku republiky nedostala pod 26 korun za litr.

Benzin natankují řidiči stejně jako v předchozích týdnech nejlevněji v Libereckém kraji. Tamní pumpy ho prodávají v průměru za 26,88 koruny za litr. Cena nafty je nejnižší nadále v Pardubickém kraji, průměrně 24,92 Kč/l.

I když v Česku ceny nafty a benzinu stále klesají, vyplatí se řidičům v pohraničí natankovat v Polsku. Podle stránek www.fuel-prices-europe.info tam za litr benzinu motoristé aktuálně platí v průměru 22,91 Kč, za naftu 21,03 Kč. Nižší ceny než v tuzemsku jsou po přepočtu i v Rakousku, na Slovensku je levnější nafta. Tankovat v Německu se naopak nevyplatí.