Počet registrovaných aut v Česku poprvé překonal pět milionů

Během první poloviny letošní roku se zvýšil počet registrovaných osobních aut o 167 tisíc. Poprvé tak byla překročena pětimilionová hranice. Vyplývá to z údajů Sdružení automobilového průmyslu. Vozový park pak celkově opět zestárl. V preferenci značek vede Škoda. Stále více lidí se kloní k variantě vozů s alternativním pohonem.

Nárůst průměrného věku byl zaznamenán v podstatě u všech základních kategorií vozidel. Celkově se stáří osobních aut na českých silnicích zvýšilo na 14,73 roku, což je o čtvrt roku více než na konci roku 2014.

Průměrný věk osobních automobilů v ČR
Zdroj: ČT24/Sdružení automobilového průmyslu

Na stárnutí má vliv počet vyřazovaných aut z provozu i dovoz přestárlých ojetin ze zahraničí. „Vysoký průměrný věk osobních automobilů registrovaných v ČR a podíl vozidel ve věku nad deset let, kterých je 66 procent, svědčí o dlouhodobě nedostatečné obměně vozového parku,“ uvedl ředitel Sdružení automobilového průmyslu Antonín Šípek.

Evropskému průměru se ve stáří vozů stále nepřibližujeme. „Po ekonomické recesi v roce 2009 dochází v zemích Evropské unie ke zvyšování průměrného stáří vozového parku. Kolem roku 2009 a 2010 to bylo 8,2 roku. Teď to stouplo na 8,6 roku, ale je to pořád nesrovnatelně níže než u nás," upozornil Šípek.

Nejvíce je v registru zastoupená značka Škoda s více než 1,73 milionu aut. Podíl škodovek na tuzemském vozovém parku je více než třetinový. V červenci zaznamenala automobilka rekordní měsíční tuzemský prodej 7142 nových vozů, což je o 1634 aut více než v loňském roce. Nejoblíbenějším modelem ve střední třídě zůstává Škoda Octavia.

Škodu následuje v počtu registrovaných aut Volkswagen se 400 tisíci vozy a Ford s 388 tisíci auty. Na dalších místech jsou značky Renault, Peugeot, Opel, Citroën, Fiat, Hyundai a Audi. Prvních 15 značek s nejvyšším počtem registrací tvoří 87 procent vozového parku osobních automobilů v ČR.

Antonín Šípek o prodejích aut v ČR (zdroj: ČT24)

Stále více Čechů jezdí alternativně

V prvním pololetí letošního roku bylo v Česku zaregistrováno 2800 vozů s alternativním pohonem, což činí 2,5 procenta z celkového počtu všech nově přihlášených strojů. Nejoblíbenějším netradičním palivem je plyn, auta na zemní plyn a biometan (NGV) či LPG (Liquefied Petroleum Gas) tvořila podíl 80 procent ze všech alternativců.

V Evropě si tak Česko drží třetí místo těsně za Itálií a Švédskem. „V České republice je na příkladu vozidel na NGV vidět, že cílená podpora těchto vozidel a rozvoj související infrastruktury přináší výsledky. Pro snížení negativních dopadů z provozu vozidel na životní prostředí je proto nutno věnovat se systémově i dalším alternativním pohonům a obnově vozového parku," komentoval oblibu vozidel na plyn prezident AutoSAP Martin Jahn.

Hybridní auta a elektromobily, které zaujímají v evropském srovnání nejvyšší podíl na trhu vozidel s alternativním pohonem, v Česku příliš v kurzu nejsou. I přes vysoké nárůsty prodejů oproti 1. pololetí 2014 je jejich podíl oproti evropskému průměru stále zhruba třikrát nižší. Vůbec největší popularity v Evropě dosahují tyto vozy v Norsku.

Vydáno pod