České banky výrazně zlepšily odhad růstu HDP

Česká bankovní asociace v aktualizované prognóze zlepšila odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 3,2 procenta z dubnových 2,4 procenta. Pro příští rok nadále počítá s růstem ve výši 2,7 procenta.

„Příznivé údaje uplynulého období nás vedou ke zvýšení celoročního odhadu hospodářského růstu pro rok 2015. Ten bude i ve zbytku roku opřen především o domácí poptávku, jejímž základem je i nadále vysoká exportní výkonnost,“ komentovala novou prognózu hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová.

Hospodářský růst podle asociace ve druhé polovině letošního roku zrychlí, především u domácí spotřeby a investic. Za hlavní riziko pak asociace považuje načasování a způsob ukončení devizových intervencí, které centrální banka spustila v listopadu 2013. Podle aktuálních vyjádření by měly skončit ve druhé polovině roku 2016.

Prognóza České bankovní asociace

  • Rok 2015
    Růst reálného HDP 3,2 %
    Podíl nezaměstnaných osob 6,6 %
    Míra inflace 0,6 %
    Směnný kurz CZK/EUR 27,30
    Růst bankovních úvěrů domácnostem 4,6 %
    Růst bankovních úvěrů podnikům 5,2 %

  • Rok 2016
    Růst reálného HDP 2,7 %
    Podíl nezaměstnaných osob 6,2 %
    Míra inflace 1,6 %
    Směnný kurz CZK/EUR 26,80
    Růst bankovních úvěrů domácnostem 5,0 %
    Růst bankovních úvěrů podnikům 4,8 %

Výrazně zlepšilo odhad růstu ve své poslední makroekonomické prognóze také ministerstvo financí, které očekává zvýšení HDP o 3,9 procenta. Díky vysokému růstu v prvním čtvrtletí šly nahoru i předpovědi dalších institucí, jako je Česká národní banka nebo Evropská komise. Řada z nich počítá s růstem české ekonomiky kolem tří procent.

Česká bankovní asociace zveřejňuje predikci pravidelně jednou za čtvrtletí. Aktuální prognóza vznikla na základě příspěvků analytiků Raiffeisenbank, ČSOB, GE Money Bank, UniCredit Bank, České spořitelny, J&T Banky, Komerční banky a ING Bank.

Seidler: V příštím roce se díky růstu zvýší inflace (zdroj: ČT24)
Vydáno pod