Záchranný program je blízko, tvrdí Tsipras. Burza dál klesá

Atény - Řecko je blízko dosažení dohody o poskytnutí třetího záchranného programu. Oznámil to premiér Alexis Tsipras s tím, že dohoda s mezinárodními věřiteli ukončí pochybnosti o setrvání jeho země v eurozóně. Atény ve středu začaly jednat o podrobných podmínkách poskytnutí pomoci ve výši až 86 miliard eur, tedy zhruba 2,3 bilionu korun. Úsporná opatření stále odmítá část vládní strany SYRIZA.

„Jsme v závěrečné fázi jednání o dohodě s (mezinárodními) institucemi… Navzdory obtížím, kterým čelíme, věříme, že tato dohoda ukončí nejistotu okolo budoucnosti Řecka a eurozóny,“ uvedl řecký premiér během návštěvy ministerstva zemědělství.

Okolo požadovaných úsporných opatření stále panují neshody ve vládní straně SYRIZA, kterou ve středu vyzval k jednotě předseda parlamentu. Mluvčí vlády zároveň připustila, že kvůli nejednotě v Tsiprasově straně je reálné podzimní konání předčasných voleb.

Ministr financí Euklidis Tsakalotos v úterý předpověděl, že dohoda by mohla být hotova ještě tento týden. Řecko se potřebuje domluvit s věřiteli nejpozději do 20. srpna, kdy musí splatit dluh zhruba 3,4 miliardy eur Evropské centrální bance (ECB).

Hra o Syrizu

Podle předsedy parlamentu Niklose Filise chce Řecko získat kompletní záchranný balík a nikoli jen překlenovací úvěr. Řecký parlament proto již schválil úsporná opatření požadovaná věřiteli.

Řecká vládní strana by se nyní měla shodnout na podpoře dohody, která zajistí budoucnost země, řekl dále Filis na adresu přibližně čtvrtiny poslanců formace SYRIZA, kteří se postavili proti dalším úsporám.

Vládní mluvčí Olga Gerovasiliová ve středu uvedla, že pokud nebude mít Tsiprasův kabinet parlamentní většinu, přijdou na podzim na řadu předčasné volby. Tuto možnost už dříve připustil i sám premiér.

Řecké akcie stále klesají

V poklesu ve středu pokračují řecké akcie, zejména kvůli dalšímu propadu v bankovním sektoru. Aténská burza v pondělí po pěti týdnech obnovila provoz a během tří dnů ztratila zhruba 20 procent. Úhrnný index aténské burzy ATG klesl o 2,5 procenta na 643,2 bodu. Index bankovního sektoru, který tvoří zhruba pětinu hlavního indexu, odepsal 27 procent.

Řecká burza
Zdroj: ČT24/ČTK/ABACA/AA

Investoři reagují na pokračující nejistotu ohledně nového záchranného programu prodejem akcií. „Trh hledá dno, nejsme od něj daleko,“ uvedl jeden z analytiků makléřské společnosti Nuntius Securities. „Bankovní akcie však stále čelí prodejnímu tlaku,“ dodal. Důvodem jsou podle něj obavy, že banky budou muset v rámci rekapitalizace vydávat nové akcie.

Řecké banky rekapitalizaci nutně potřebují kvůli rozsáhlému odlivu vkladů a rostoucímu objemu špatných úvěrů. Rekapitalizace přitom poškodí jejich akcionáře. Bankovní společnosti tvoří zhruba pětinu hlavního indexu aténské burzy.

Ministr financí Euklidis Tsakalotos ve středu uvedl, že v jednáních se zástupci mezinárodních věřitelů se dohodl na nutnosti uskutečnění programu rekapitalizace bank do konce tohoto roku.

Akciová burza byla spolu s řeckými bankami uzavřena 29. června. Stalo se tak v rámci omezení pohybu kapitálu, které mělo zamezit masivnímu odlivu peněz. Banky se znovu otevřely 20. července.

Vydáno pod