Řecké banky se v pondělí neotevřou, potvrdil Tsipras

Atény - Řecké banky zůstanou v pondělí zavřené a vláda omezí pohyb kapitálu. V televizním projevu to oznámil řecký premiér Alexis Tsipras, který tak potvrdil celodenní spekulace. Jak dlouho zůstanou banky uzavřené ani o jaká omezení půjde, premiér neupřesnil. O své vklady se podle Tsiprase Řekové bát nemusí. Před parlamentem v Aténách se mezitím sešlo několik stovek demonstrantů, kteří protestují proti úsporám. Opoziční lídr Antonis Samaras Tsiprase vyzval ke zrušení plánovaného referenda a vytvoření vlády národní jednoty. Podle informací z bankovních zdrojů se neotevře ani akciová burza v Aténách.

  • Alexis Tsipras, řecký premiér: „(Odmítnutí) požadavku řecké vlády o krátké prodloužení programu bylo bezprecedentním aktem podle evropských standardů. Zpochybňuje to právo na svrchované rozhodnutí lidu. (…) Toto rozhodnutí přimělo dnes ECB omezit dostupnou likviditu pro řecké banky a řeckou centrální banku, aby navrhla bankovní prázdniny a omezení pro výběry z bank.“

Tsipras podrobnosti neupřesnil. Mluví se ale o tom, že rada pro finanční stabilitu doporučila nechat banky zavřené příštích šest pracovních dní. V pondělí by neměly fungovat ani bankomaty a od úterý by měl mít každý Řek možnost vybrat si v hotovosti 60 eur (přes 1600 Kč) denně. Majitelům zahraničních karet má být umožněno vybrat si tolik, kolik jim umožňuje jejich banka. Aby však tato doporučení mohla platit, musí je schválit řecká vláda a podepsat prezident. 

Zavedení kontroly kapitálu znamená, že vláda může bankám nařídit limity pro denní výběry peněz a převody peněz do zahraničí. Může také zavést další opatření, jako omezení transakcí v cizích měnách. Tsipras obvinil evropské partnery a Evropskou centrální banku, že si tento krok po Řecku vynutili.

Tsipras rovněž uvedl, že znovu požádal evropské partnery o prodloužení záchranného programu. Zatím ale od svých partnerů odpověď nedostal. Podle hlavního opozičního vůdce Antonise Samarase by měl premiér zrušit plány na referendum o přijetí návrhů mezinárodních věřitelů na řešení řecké dluhové krize a měl by se pokusit vytvořit vládu národní jednoty.

  • Antonis Samaras, lídr řecké opozice: „Naše země potřebuje zůstat v srdci Evropy a v eurozóně. Tsipras musí pokračovat v jednáních… Pokud to nedokáže udělat sám, měl by se pokusit o velký národní konsensus.“

Blízko budovy parlamentu v Aténách se mezitím sešlo několik stovek demonstrantů proti úsporným opatřením a skandovali hesla proti EU a MMF. Protesty začaly demonstrací před aténským úřadem Evropské komise, na zemi ležely letáky s nápisy jako „drachma je lepší než podrobení“ a „nedlužíme, nebudeme prodávat, nebudeme platit“. Dnešní demonstrace však byla co do počtu účastníků menší, než předchozí protesty na podporu úspor i proti nim, kterých se zúčastnily tisíce lidí.

Janis Varufakis
Zdroj: Daniel Ochoa de Olza/AP

Ministr financí Janis Varufakis i celá vláda doposud popírali, že by vláda v pondělí nechala banky zavřené a zavedla kontrolu kapitálu. Varufakis však dnes připustil, že vláda bude tuto možnost zvažovat. Záměr nechat v pondělí banky uzavřené ale potvrdil už předtím generální ředitel řecké banky Piraeus Anthimos Thomopulos.

Řecké banky jsou nyní pod tlakem kvůli kolapsu jednání mezi Aténami a jejich věřiteli o dohodě, v rámci které mělo Řecko získat peníze ze záchranného programu výměnou za reformy. Obavy o další budoucnost Řecka způsobily, že Řekové začali v sobotu masivně vybírat peníze z bankomatů. Podle odhadů mohli do sobotního odpoledne vybrat 600 až 700 milionů eur.

Evropská centrální banka dnes ponechala program nouzového financování (ELA) pro řecké banky na současné úrovni zhruba 89 miliard eur (2,4 bilionu Kč). Nouzové financování je pro řecké banky jedinou náhradou za odliv vkladů. Rada guvernérů však podle prohlášení ECB zůstává připravena své rozhodnutí přehodnotit.

Řecko - transatlantické téma číslo jedna

O situaci v Řecku dnes podle prohlášení Bílého domu hovořili také americký prezident Barack Obama s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Oba se shodli, že je důležité najít způsoby, jak udržet Řecko v eurozóně. Shodli se také, že je zásadně důležité vynaložit veškeré úsilí k tomu, aby bylo Řecku umožněno zavést reformy a obnovit ekonomický růst v rámci eurozóny.

Americký ministr financí Jack Lew pak vyzval evropské ministry financí a Mezinárodní měnový fond, aby pokračovali v práci na řešení situace Řecka, jeho reformách a oživení. Podle ministerstva financí dnes Lew hovořil mimo jiné s ministry financí Německa a Francie a výkonnou ředitelkou MMF Christine Lagardeovou.

Kvůli řecké finanční krizi svolala německá kancléřka na pondělní odpoledne schůzku šéfů parlamentních skupin a stran. Francouzský prezident François Hollande pak podle agentury Reuters svolal na dopoledne schůzku vybraných ministrů francouzské vlády.