Nervozita na čínských burzách pokračuje. Akcie klesly o šest procent

Čínské akciové trhy skončily v úterý se ztrátou šest procent. Důvodem byl obnovený pokles cen ropy a nervozita před zasedáním měnového výboru americké centrální banky (Fed). Index CSI300, který zahrnuje největší firmy registrované na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, klesl o šest procent. Index burzy v Šanghaji pak oslabil o 6,4 procenta. Oba indexy uzavřely nejníže od prosince 2014.

Od počátku roku akcie v Číně již klesly o 22 procent. Důvodem jsou obavy ze zpomalení ekonomiky a zmatky kolem devizové politiky centrální banky. 

Ceny ropy v Asii klesaly, což přineslo ztráty ropným firmám v čele se společnostmi PetroChina a Sinopec. Brent i WTI opět klesly pod 30 dolarů za barel. Důvodem zlevňování ropy jsou obavy z nadměrných dodávek na trhu, které podpořilo poslední prohlášení Iráku o rekordní těžbě, a také obavy o poptávku.

„Oblast nabídky je hodně chaotická poté, co Írán a Saúdská Arábie oznámily, že zvýší svou produkci. Jenže poptávka je stále poměrně slabá. Kromě toho, americký dolar tento rok několikrát posiloval,“ uvedl hlavní analytik Cinda Securities Cchao Jin.

Zprávy ve 12: Ceny ropy zamířily dolů a čínské akcie na to zareagovaly propadem (zdroj: ČT24)

Centrální banka dala trhu injekci

Náladu nepodpořila ani zpráva, že do obchodů zasáhla čínská centrální banka, která uskutečnila jednu ze svých největších denních operací na trhu. Banka podle obchodníků ve snaze podpořit likviditu před lunárním Novým rokem poskytla peněžnímu trhu 440 miliard jüanů (1,7 bilionu korun), což byla nejvyšší denní finanční injekce za tři roky.

Analytici ale oživení ekonomiky nečekají ani v příštích týdnech. „Velice špatně se bude dařit čínským investicím, čínskému průmyslu. Trochu to mohou vyvažovat služby. Hodně bude záležet na tom, jak se čínské vládě, čínským institucím podaří zklidnit napětí ve finančním systému,“ zmínil hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Není to úplně koordinovaná akce, banka neoznámila úplně jasnou strategii, když intervenovala jako dnes a využila v přepočtu 1,7 bilionu českých korun, tak to spíše investory vyděsilo. Protože je to signál, že se něco děje. Pokud by to bylo naopak, a banka dala investorům najevo, jak bude postupovat, aby trh klesal, tak si myslím, že to vezmou mnohem srozumitelněji a nebudou tak skokově prodávat.
Tomáš Kálal
makléř Conseq
Kálal: Není to od čínské centrální banky koordinovaná akce (zdroj: ČT24)

Hongkongský index Hang Seng končil se ztrátou 2,4 procenta, japonský index Nikkei 225 klesl o 2,3 procenta.