Mládek: V Íránu slyšeli na německou kvalitu, kterou by mohli dostat za nižší cenu

Mládek: Myslím, že velmi slyšeli na to, že by mohli dostat německou kvalitu za nižší ceny (zdroj: ČT24)

Restart obchodních vztahů s Íránem dojednával v Teheránu ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Doprovázela ho při tom skupina zhruba šedesáti podnikatelů. O kontrakty s touto muslimskou zemí je velký zájem, proto taky v Teheránu na podporu exportu nově funguje i pobočka CzechTrade. Mládek si myslí, že v Íránu velmi slyšeli na to, že by mohli dostat německou kvalitu za nižší ceny od země, která s nimi nebude diskutovat politické podmínky dohody.

„Ve fabrice zjistíte, že stroje jsou starší a potřebují modernizaci, proto mají velký zájem o delegace, jako je naše,“ zmínil po návratu z Íránu ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Mají také zájem o modernizaci železnic, včetně lokomotiv a vagonů.

Írán tak má otevírat obrovské obchodní příležitosti. Za největší obchod označil Mládek prodej 250 kusů traktorů od firmy Zetor. Traktory má společnost dodat v průběhu druhého pololetí letošního roku a na začátku příštího roku. Hodně se také mluvilo o petrochemickém průmyslu, jelikož je Írán země bohatá na ropu a na plyn.

„Byly tam firmy, které jim nabízely čištění vzduchu, vody, případně půdy, ale oni měli největší zájem o čištění odpadních vod. V Tabrízu nám říkali, že produkují tisíc tun komunálního odpadu denně, nevědí, co s tím, není tam rozvinutá recyklace. Nedělají takové věci, ale chtěli by. Možností je celá řada,“ dodal.

S obchody má pomoci pobočka CzechTrade

Obchodník zároveň musí respektovat náboženský charakter země. „Je to z našeho pohledu zvláštní směs,“ zmínil Mládek. „Írán má komplexní vztahy s řadou zemí a myslím, že velmi slyšeli na to, že by mohli dostat německou kvalitu za nižší ceny od země, která s nimi nebude diskutovat nějaké politické podmínky dohody,“ prohlásil ministr.

V zemi se nově otevřela pobočka CzechTrade, která má podpořit hlavně malé a střední vývozce. Zatím na ní bude působit jeden pracovník. Česko přitom není jedinou zemí, která považuje Írán za perspektivní trh a solidního obchodního partnera. Zájem mají i další evropské státy a firmy.

Jako obrovský průlom každopádně ministr označuje odbourání sankcí Evropské unie a napojení Íránu na mezinárodní bankovní systém, ke kterému má dojít během několika týdnů. „Zůstává v platnosti část amerických sankcí, část sankcí bude odbourávána po dlouhá léta, bude vyhodnocováno, jestli Írán plní podmínky dohody. Určité riziko, že se to může obrátit, taky existuje,“ dodal.

Sankce vůči Íránu
Zdroj: ČT24
Vydáno pod