GE připravuje v Česku nové vývojové centrum pro letecké motory. Místo ještě není známo

Viceprezident GE: V Česku vznikne příští generace turbovrtulových motorů (zdroj: ČT24)

Americká společnost General Electric se chystá postavit v Česku novou centrálu pro vývoj a výrobu turbovrtulových motorů. První pohonné jednotky by měl závod vyrobit v roce 2020. Práci v něm má najít více než 500 zaměstnanců. Konkrétní místo ještě není známo, firma zkoumá různé lokality.

Talentovaní lidé, dobří inženýři, dobré týmy, to byly podle viceprezidenta General Electric John Riceho faktory, které rozhodly o tom, že firma dál rozšíří své působení v Česku. 

Divize firmy GE Aviation se zavázala k výrobě motorů do roku 2020, přijetí dalších 500 lidí. Na celém systému by se mělo podle Riceho podílet na 3,5 tisíce lidí. Zatím společnost ještě nerozhodla, kde bude nový závod. Nyní vyrábí turbovrtulové motory v pražské Waltrovce.  

Budeme tu vyvíjet příští generaci turbovrtulových motorů. Česko se tak v tomto segmentu dostane do 21. století.
John Rice
viceprezident General Electric

Memorandum o výstavbě centra pro vývoj a výrobu leteckých motorů za zhruba deset miliard korun podepsal v pondělí s americkou firmou premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), uvedl to server iHNed.cz.

Centrum začne v roce 2020 vyrábět motory pro nový jednomotorový letoun americké společnosti Textron Aviation, který byl představen loni. Před otevřením centra bude GE Aviation v České republice tento motor vyvíjet a testovat, napsal server.